srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

SA AKCIJE U MZ PEŠČARA

Poslednja ovogodišnja akcija je održana 06. decembra od 8 do 11 časova u MZ Peščara. Lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica su kontrolisali zdravstveno stanje zainteresovanim stanovnicima ove MZ. Zaposleni Doma zdravlja su kod 58 osoba izmerili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi, a kod njih 32 zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase). Na pregled su došli uglavnom stariji sugrađani - 84% pregledanih je u dobi od 50 do 75 godina, a 12% ima više od 75 godina. Samo je 4% pregledanih mlađe od 50 godina.
Kod 21 osobe (36% pregledanih) su otkrivene povišene vrednosti šećera, a 12 ima otkriven i lečen dijabetes. Novootkriveni pacijenti su upućeni kod izaranog lekara na dodatnu dijagnostiku i lečenje. Kod 23 osobe je izmeren visok krvni pritisak, a kod dve osobe je izmerena izuzetna visoka vrednost pa su odmah upućene na terapiju kod izabranog lekara. I u ovoj mesnoj zajednici ima osoba sa povišenim krvnim pritiskom koji imaju propisanu terapiju, ali je ne poštuju ili je tog jutra nisu popili zbog merenja koja su želeli uraditi. Dat je savet o važnosti redovnog uzimanja propisane terapije za lečenje povišenog pritiska i onda kada se odlazi kod lekara ili na vađenje krvi u laboratoriju.
Kod 25 osoba (43% pregledanih) je izmeren visok holesterol. Indeks telesne mase je kod 8 osoba bio u kategoriji predgojaznosti (BMI od 25 do 30kg/m2) i kod 13 u kategoriji gojaznosti (BMI>30kg/m2). Ukupno 21 osoba ima prekomernu telesnu masu ili vrednosti indeksa telesne mase (BMI) iznad normalnih vrednosti (65%).

Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, te značaju redovnih kontrola zdravlja. Podeljen je i prigodan promotivni materijal (47 kom.).

 


1