srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

SA AKCIJE U MZ DONJI TAVANKUT

Dana 15. novembra od 8 do 11 časova su lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica kontrolisali zdravstveno stanje zainteresovanim stanovnicima MZ Donji Tavankut. Zaposleni Doma zdravlja su kod 52 osobe izmerili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi, a kod njih 44 zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase). Na pregled su došli uglavnom stariji sugrađani - 65% pregledanih je u dobi od 50 do 75 godina, a 20% ima više od 75 godina. Samo je 14% pregledanih mlađe od 50 godina.
Kod 13 osoba (31% pregledanih) su otkrivene povišene vrednosti šećera, a 3 ima otkriven i lečen dijabetes. Kod 21 osobe je izmeren visok krvni pritisak, a kod dve izuzetno visoke vrednosti pa je odmah data i terapija. I u ovoj mesnoj zajednici ima osoba sa povišenim krvnim pritiskom koji imaju propisanu terapiju, ali je ne poštuju ili je tog jutra nisu popili zbog merenja koja su želeli uraditi. Dat je savet o važnosti redovnog uzimanja propisane terapije za lečenje povišenog pritiska i onda kada se odlazi kod lekara ili na vađenje krvi u laboratoriju.
Kod 33 osobe (63,5% pregledanih) je izmeren visok holesterol. Indeks telesne mase je kod 21 osobe bio u kategoriji predgojaznosti (BMI od 25-30kg/m2)) i kod 14 u kategoriji gojaznosti (BMI>30kg/m2). Ukupno 35 osoba imaju prekomernu telesnu masu ili vrednosti indeksa telesne mase (BMI) iznad normalnih vrednosti (80%).
Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, te značaju redovnih kontrola zdravlja. Podeljen je i prigodan promotivni materijal (37 kom.).


1