srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

SA AKCIJE U MZ VERUŠIĆ

Dana 19. oktobra od 8 do 11 časova su lekari i medicinske sestre Doma zdravlja Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica kontrolisali zdravstveno stanje zainteresovanim stanovnicima MZ Verušić. Zaposleni Doma zdravlja su kod 29 osoba izmerili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi, a kod njih 26 zaposleni Zavoda su izmerili telesnu težinu i visinu, te odredili stepen uhranjenosti (ili indeks telesne mase). Trećina pregledanih je u dobi do 50 godina, a oko 75% pregledanih je u dobi od 50 do 75 godina.
Kod 14 osoba (48% pregledanih) su otkrivene povišene vrednosti šećera, a samo jedna ima otkriven i lečen dijabetes. Kod 13 osoba je izmeren visok krvni pritisak. I u ovoj mesnoj zajednici nije mali broj osoba sa povišenim krvnim pritiskom koji imaju propisanu terapiju, ali je ne poštuju ili je tog jutra nisu popili zbog merenja koja su želeli uraditi. Dat je savet o važnosti redovnog uzimanja propisane terapije za lečenje povišenog pritiska i onda kada se odlazi kod lekara ili na vađenje krvi u laboratoriju.
Kod 19 osoba (65% pregledanih) je izmeren visok holesterol. Indeks telesne mase je kod 10 osoba bio u kategoriji predgojaznosti (BMI od 25-30kg/m2)) i kod 10 u kategoriji gojaznosti (BMI>30kg/m2). Ukupno 20 osoba imaju prekomernu telesnu masu ili vrednosti indeksa telesne mase (BMI) iznad normalnih vrednosti (77%).
Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, te značaju redovnih kontrola zdravlja. Podeljen je i prigodan promotivni materijal (18 kom.).


1