srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document SA KONFERENCIJE

U okviru obeležavanja ovog znacajnog datuma iz Kalendara zdravlja u gradskom Medija centru je održana konferencija za novinare, 26. septembra (ponedeljak), u 11 casova.

PROGRAM KONFERENCIJE – MEDIJA CENTAR GRADSKA KUCA,

1. ZJZS – Centar za promociju zdravlja, dr Zorica V. Dragaš
"Znacaj obeležavanja ovog datuma iz kalendara zdravlja" i "Statistika umiranja stanovništva od KVB u SBO";
2. Preventivni centar Doma zdravlja Subotica, Prim. dr Radmila Pavic, nacelnik Preventivnog centra
"Rano otkrivanje bolesti srca i krvnih sudova";
3. Apoteka Subotica, Mr ph Jelena Pavlovic "Kako da obeležite Svetski dan srca u svojoj apoteci?";
4. Opštinska organizacija Crveni Krst Subotica, dr Lidija Segedincev "Mesto i uloga Crvenog Krsta u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova"

Svetski dan srca obeležavamo ove godine 29. septembra. Ciljna grupa Kampanje i naših aktivnosti je ukupno stanovništvo, a posebno stanovništvo sa prepoznatim rizikom oboljevanja. Ove godine slogan glasi: "Osnažite svoj život". Poznato je da su bolesti srca i krvnih sudova prve u mortalitetu svuda u svetu, i u našoj zemlji. Svake godine je više od polovine svih umrlih osoba završilo svoj život (mnogi i prevremeno) upravo zbog neke od bolesti iz ove velike grupe. Sprovodenje mera primarne i sekundarne prevencije bolesti srca i krvnih sudova (KVB) predstavlja osnovu za dugorocno smanjivanje stopa oboljevanja i umiranja stanovništva. Poslednjih decenija održava se ovaj negativan trend, a promocija zdravlja na širokoj osnovi kao i primarna prevencija dobijaju sve veci znacaj.

Autor: Dr Zorica V. Dragaš, Specijalista socijalne medicine


1