srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

SA AKCIJE U MZ PALIĆ

     Nastavljajući akciju “Selu u pohode“ lekari i sestre Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica i Preventivnog centra Doma zdravlja Subotica su 21. septembra došli u MZ Palić. Deveta akcija u tekućoj godini je održana u vremenu od 08 do 11 časova tokom koje se vršila kontrola zdravstvenog stanja zainteresovanom stanovništvu. Crveni krst Subotica, gradska organizacija je jedan od organizatora ovih aktivnosti, pa je i ovog puta aktivno podržao akciju, uključujući se preko svojih aktivista/volontera.
    Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica je za  58 osoba obavio merenja telesne visine i težine, određujući i indeks telesne mase (BMI). Podeljen je 51 komad različitog promotivnog materijala. Indeks telesne mase je kod 21 osobe ukazao na predgojaznost, kod 26 osoba na gojaznost, dok je 11 osoba imalo odgovarajuću telesnu masu. Kao i u akcijama do sada najveći broj osoba je bio u starosnoj kategoriji 60-75 godina.
    Preventivni centar Doma zdravlja Subotica je za 79 osoba sproveo uobičajena merenja visine krvnog pritiska i određivanja nivoa šećera i holesterola u krvi. Povišene vrednosti šećera u krvi je imalo 15 osoba, od kojih su dvoje novootkriveni. Povišen nivo holesterola u krvi je nađen kod 40 osoba, dakle kod nešto više od polovine obuhvaćenih pregledom. Povišen krvni pritisak je imalo 27 osoba i kod dve osobe je odmah primenjena terapija, pošto je sistolni / gornji pritisak prelazio vrednost od 200 mmHg. Posle izvršenih merenja lekari su davali savete o pravilnoj ishrani, zdravom načinu života, zatim o značaju kontrolnih pregleda i važnosti uredne primene određene terapije.

Autor: Dr Zorica V. Dragaš, Specijalista socijalne medicine


1