srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

PROMOTIVNA AKCIJA „ŠTA ĆETE DANAS URADITI ZA ZDRAVLJE VAŠIH GRUDI?“

Povodom obeležavanja oktobra, meseca posvećenog prevenciji raka dojke, Zavod za javno zdravlje Subotica, Dom zdravlja Subotica, Apoteka Subotica, Crveni krst Subotica, Učiteljski fakultet u Subotici i Društvo za borbu protiv raka Grada Subotice organizuju 22. oktobra 2015. godine (četvrtak) u terminu od 17 do 18.30 časova u prostorijama Crvenog krsta Subotica promotivnu akciju „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi“.

Studenti Učiteljskog fakulteta u Subotici će meriti indeks telesne mase i određivati kompoziciju mišićne mase i masnog tkiva na aparatu Inbody, a tim lekar i nutricionista Zavoda za javno zdravlje Subotica će svim zainteresovanim davati savete o promeni načina ishrane u cilju usvajanja pravilne ishrane i zdravih ponašanja. Svi pušači će moći proveriti koncentraciju ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu i dobiti savete za ostavljanje pušenja. Lekar Doma zdravlja će svim zainteresovanim ženama pregledati dojke i dati savete o važnosti redovnih skrining pregleda dojke i mamografije. Prisutni će moći ispisati svoje poruke na papiru o tome šta rade za zdravlje svojih grudi i uputiti ih drugim ženama. Na info pultu će se deliti promotivni i edukativni materijal.

Cilj ove akcije je skretanje pažnje na značaj skrining pregleda za rano otkrivanje raka dojke i važnosti odazivanja žena na mamografski pregled. Akcija, takođe, promoviše pravilnu ishranu i nepušenje kao zdrave oblike ponašanja u očuvanju i unapređenju sveukupnog zdravlja i prevenciji raka dojke.

Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane da podrže planirane aktivnosti koje se organizuju u našem gradu. Učinite danas i vi nešto za zdravlje vaših grudi!

SA PROMOTIVNE AKCIJE U CRVENOM KRSTU
Od 17. časova 22. oktobra u prostorijama Crvenog krsta Subotica su lekar i sestra Centra za promociju zdravlja uradili merenja TV i TM i odredili BMI kod 12 žena. Svima su dati saveti u vezi pravilne ishrane i povećanja fizičke aktivnosti u korist zdravlja.
Njih 4 su pušači ili su izloženi duvanskom dimu u kući, te im je izmeren nivo CO u izdahnutom vazduhu. Svima je pružen savet i podrška da prestanu da puše.
Podeljen je i prigodan promotivni materijal koji promoviše zdrave životne navike (42 kom.), roze mašne i listići za poruke „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“
Lekar Doma zdravlja Subotica je svim ženama pregledao dojke, dao savet i edukovao kako da same svakog meseca rade samopregled dojki.

 


1