srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Izložba umetničkih radova „Svaka cigareta smeta”

U nedelji pred obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima (31. maj) Zavod za javno zdravlje Subotica je uz podršku Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ upriličio postavku izložbe „Svaka cigareta smeta“ u Galeriji Otvorenog univerziteta. Izložbu će moći pogledati svi zainteresovani sugrađani u terminu od 25. maja do 31. maja 2015. godine.
Na izložbi je postavljeno 39 likovnih radova studenata umetničkih fakulteta iz cele Srbije. Mladi umetnici su, koristeći klasična i moderna sredstva likovnog izražavanja, na vrlo kreativne i različite način upozorili javnost o opasnosti po zdravlje i okruženje koja se krije u duvanskom dimu i svim duvanskim proizvodima. Pojedini radovi su skrenuli pažnju da je kod nas još uvek velika izloženost duvanskom dimu na javnim mestima, prevenstveno u ugostiteljskim objektima, želeći podržati nepušače u ostvarenju prava da žive u bezbednoj sredini.
Važno je da imamo realnu percepciju i da znamo da su u Srbiji oko dve trećine stanovništva nepušači, te da su u odnosu na pušače oni većina. Duvanska industrija koristi brojne taktike i ogromna sredstva da pušenje prikaže kao socijalno prihvatljivo ponašanje koje „svi“ upražnjavaju. Ipak celokupna stručna javnost u svetu upozorava da ne postoje bezbedni duvanski proizvodi, bezbedan nivo korišćenja i izloženosti duvanskom dimu.

   

1