srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Promocija fizičke aktivnosti i kontakta sa prirodom

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana promocije fizičke aktivnosti (ove godine se obeležava šesti put) i realizacije Projekta „Hoću da znam, jer ja biram!“ (koji je usmeren ka prevenciji bolesti zavisnosti u AP Vojvodini kroz promociju sporta i fizičke aktivnosti u prirodi) Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica sa Prof. Isom Planićem iz Politehničke škole organizuju 16. maja 2015. godine (subota) šetnju stazama prirode od Subotice do Palića sa učenicima subotičkih srednjih škola. Polazak je planiran u 8,30 časova ispred glavne autobuske stanice. Cilj akcije je promocija fizičke aktivnosti i angažovanje mladih u prirodi, te prevencija korišćenja psihoaktivnih supstanci.
Planirana su 3 mesta za odmor gde će biti upriličen i prigodan zabavno-edukativni program. Na prvom odmaralištu kod Bunarića od 10 časova je planiran kratki kviz “Šta znaš o psihoaktivnim supstancama?” i kratko edukativno predavanje i razgovor srednjoškolaca sa predstavnicima Odeljenja za suzbijanje narkomanije subotičke Policijske uprave na temu „Droga i zakon - šta je kriminalni dosije u policiji?“

Kod Bunarića, ali i kod ekonomije zatvora i osmatračnice na Paliću mladi će imati priliku i da učestvuju u promociji različitih oblika fizičke aktivnosti sa promoterima AKA trening centra sa Palića i studentima Učiteljskog fakulteta iz Subotice. Moći će i da provere svoj BMI (stepen telesne uhranjenosti), kao i da odrede kompoziciju mišićne mase i masnog tkiva i dobiju korisne savete o zdavim stilovima života (pravilna ishrana, značaj fizičke aktivnosti za rast i razvoj mladih, neupotrebljavanje PAS...). Povratak je planiran oko 14 časova.

Promociju fizičke aktivnosti podržavaju Grad Subotica, Kancelarija za mlade Grada Subotice, Crveni krst Subotica, Učiteljski fakultet Subotica, UG „Restart“ Novi Sada, UG “Restart” Subotica, Policijska uprava Subotica, AKA trening centar, kao i sve subotičke srednje škole.

SA ŠETNJE STAZAMA PRIRODE

Subota 16. maj je osvanula kao odličan dan za šetnju, bez padavina i jakog sunca, a prijatno toplo za jednu dugu šetnju po prelepim stazama oko Palićkog jezera. Okupilo se 83 učenika sa svojim profesorima iz Gimnazije, Politehničke, Tehničke, Medicinske i Ekonomske škole, a bili su i učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“. Prof. Planić Iso i članovi Planinarskog saveza Subotice su iskusno vodili kolonu njima dobro poznatim stazama oko jezera, a na mestima za predah pokazivali bogatsvo flore i faune Palićkog jezera.
Kod Bunarića je napravljena duža pauza za odmor gde su inspektori iz Policijske uprave razgovarali sa učenicima o korišćenju, prodaji i posedovanju psihoaktivnih supstanci i zakonskim odredbama. Posle zanimljivog razgovora usledio je kviz za učenike srednjih škola. Uzelo je učešće 5 srednjih škola koji su pokazali šta znaju o psihoaktivnim supstancama. Najuspešniji su bili učenici Ekonomske škole, a svim učesnicima kviza organizatori su obezbedili prigodne nagrade. Učenici su mogli proveriti svoj BMI, kao i kompoziciju mišićne mase i masnog tkiva. Svi učesnici šetnje su dobili blok sa logom projekta i sloganom „Život je vrh, osvoji ga!“
Bilo je ovo jedno novo i verujemo vrlo korisno iskustvo za subotičke srednjoškolce.

Prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić, koordinator Projekta


1