srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Putujuća izložba u Galeriji Otvorenog univerziteta

Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije i Komisija za prevenciju upotrebe duvana Ministarstva zdravlja RS su u okviru programa prevencije pušenja krajem 2011. godine organizovali likovni konkurs za studente osnovnih studija umetničkih fakulteta u Srbiji na temu „Uživaj bez duvanskog dima“.
Od preko 130 prispelih radova sa slobodnim izborom žanra i različitim autorskim pristupima, 34 najbolja rada su odabrana za izložbu.
Tokom  februara radovi su bili izloženi u Institutu za javno zdravlje Srbije “DR Milan Jovanović Batut”, u martu u Narodnoj banci Srbije, a potom je ova izložba krenula u galerije drugih gradova Srbije kao „Putujuća izložba“.
U okviru obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima upriličena je postavka „Putujuće izložbe” u Galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici u terminu od 28. maja do 03. juna.
Otvaranje izložbe je bilo 28. maja u 18 časova. Izložbu su otvorili mr sc med Nada Kosić Bibić i Prof. Nenad Ražnatović, profesor za oblikovanje grafičkih proizvoda u Politehničkoj škole u Subotici i ujedno, profesor u Školi za likovnu i vizuelnu komunikaciju „De Medici“. Direktorica ove škole, vajar Nevena Grković, je svesrdno pomagala u postavci ove izložbe.

Veliko broj srednjoškolaca je posetio ovu izložbu. Zaposleni iz Centra za promociju zdravlja su 29. maja u terminu od 10 do 13 časova upriličili razgovor sa učenicima koji su posetili izložbu. Nakon razgovora učenicima je data mogućnost da izmere vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu na aparatu MICRO CO. Neki od učenika su već svakodnevni pušači, a neki su pasivni pušači u svojim domovima. Cilj ovih aktivnosti je da se mladi edukuju i upoznaju prave činjenice o duvanskom dimu, kao i da se motivišu na promenu ponašanja za zdraviji izbor.

 

 


1