srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Са акције у МЗ Мали Радановац

    Дана 18. фебруара од 8 до 11 часова су тимови Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица контролисали здравствено стање заинтересованим становницима МЗ Мали Радановац. Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви код 48 особа, а запослени Завода су код 44 особе измерили телесну тежину и висину, те одредили степен ухрањености (индекс телесне масе). Свака друга особа која је дошла на преглед је узраста 65-74 године,   а свака трећа особа старија од 75 година (34%). Око 12% особа су узраста 50 до 64 године, а најмање је било особа млађих од 50 година (2%).
Код 16 особа (33,3%) су измерене вредности шећера изнад нормалних и новооткривени пацијенати су упућени код изабраног лекара на даљу дијагностику и лечење. На акцији су била и 3 дијабетичара који су контролисали своју хроничну болест.
Код 20 особа (41,7%) је измерен висок крвни притисак. Дати су савети о важности редовног узимања прописане терапије за лечење високог крвног притиска.
Код 26 особе (54,2%) је измерен висок холестерол и дати су савети за промену начина исхране и повећање физичке активности, као и препорука даље контроле код изабраног лекара.
    Индекс телесне масе је код 18 особа био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 13 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 31 особа има прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности (70,5%). Мерења су вршена на ваги Танита BC 545N која поред БМИ одређује и проценат масног ткива, воде и висцералне масти, мери мишићну и коштану масу и одређује конституцију тела. Прецизнија мерења су дала и могућност да се комплетније сагледа статус ухрањености и дају прецизнија упутства и саветe у вези са исхраном, уносом течности и физичком активности.
Код два пушача су измерене вредности угљeн-моноксида у издахнутом ваздуху и дати савети за одвикавање од пушења.
    Лекари су после извршених мерења давали савете о важности промене начина исхране и усвајања здравих стилова живота, те значају редовног узимања прописане терапије и редовних контрола здравља. Подељен је и пригодан промотивни материјал, а локални медији су испратили акцију.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравље


1