srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Са акције

    На Светски дан борбе против рака, 4. фебруара, у термину од 8 до 11 часова су лекари и медицинске сестре Дома здравља Суботица и Завода за јавно здравље Суботица огранизовали промотивну акцију у просторијама МЗ Гат. Акција је имала за циљ промоцију скрининг прегледа и промоцију здравих понашања.
    Малигне болести је могуће спречити и успешно лечити. Важно је ангажовање сваког појединца и избор одговорних понашања: непушење и неизложеност дуванском диму у радном и животном простору, умерено конзумирање алкохола, правилна исхрана и свакодневна физичка активност, као и редовни одласци на превентивне и скрининг прегледе у циљу раног откривања рака дојке, дебелог црева и грлића материце. И у Србији су створени услови за реализацију скрининг прегледа, као најважније мере у раном откривању малигних промена па смо подсетили све наше суграђане на акцији да се обавезно одазову на скрининг када добију позив.
    Акција је била добро посећена. Укупно су 42 особе посетиле акцију. Половина њих је у доби од 50 до 75 године. Млађих од 50 година је били око 18% и старијих од 75 година око 30%. Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви свим посетиоцима акције. Тест на откривање минималне количине крви у столици (ФОБ тест) је преузело 17 особа у доби од 50 до 74 године и сутрадан ће им тест бити очитан у просторијма месне заједнице. Код 9 особа су измерене повишене вредности крвног притиска, код 16 особа вредности холестерола и код 10 особа вредности шећера. Новооткривени пацијенти су упућени код изабраног лекара на додатну дијагностику и лечење. На акцији су била и 4 дијабетичара који су преконтролисали своју хроничну болест.
    Запослени Завода су мерили телесну тежину и висину и одредили индекс телесне масе код 30 особа. Индекс телесне масе је код 6 особа био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 6 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 12 особа или 41,4% посетиоца акције у МЗ Гат имају прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности. Мерења су вршена на ваги која поред БМИ одређује проценат масног ткива, воде и висцералне масти, мери мишићну и коштану масу и одређује конституцију тела. Прецизнија мерења су дала и могућност да се комплетније сагледа статус ухрањености и дају прецизнија упутства и савети у вези исхране, уноса течности и физичке активности. Код 4 пушача су измерене вредности угљен моноксида у издахнутом ваздуху и дати савети како лакше да преброде апстиненцијалну кризу и успешно престану да пуше.
    Лекари су после извршених мерења давали савете о важности промене начина исхране и усвајања здравих стилова живота, те значају редовних контрола здравља. Квалитет живота зависи и од ваших избора, зато улажите у своје здравље док сте још млади и редовно га контролишите. Скрининг спашава животе зато се обавезно одазовите на скрининг преглед. На акцији је подељен и пригодан промотивни материјал.

Локални медији су испратили акцију.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине


1