srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document „Млади кувају” у Хемијско-технолошкој школи

    Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица ће, поводом Европског дана правилне исхране и кувања са децом и реализације Пројекта „Исхрана и животне навике по мери средњошколаца” у сарадњи са Хемијско-технолошком школом у Суботици, организовати 8. новембра промотивну акцију „Млади кувају” у којој ће млади имати прилику да сами испробају вештине кувања. Циљ ове промотивне акције је оспособљавање младих да самостално припреме здрав оброк и одаберу здраве навике у исхрани. Полазници су 2 групе ученика Хемијско-технолошке школе (по 20-так ученика ИИ разреда у свакој групи) који ће припремљене оброке сервирати својим вршњацима.
Садржај обуке: слани мафини, Цезар салата и колач са јабукама и овсеним пахуљама. Обуке ће се одржати у просторијама школе (школска пекара) у терминима од 12 часова и 14 часова (2 групе).

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине

СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ
Просторије пекаре и кухиње Хемијско-технолошке школе је 08. новембра од 12 до 16 часова испунило добро расположење младих који су били спремни да испробају и стекну нове кулинарске вештине, као и да науче и испробају рецепте по препорукама правилне исхране. Одржане су две демонстрационе радионице на којима је по двадесет младих кувара испробало вештине припреме здравих оброка, а водили су их др Нада Косић Бибић и Нада Мацура, нутрициониста из Завода за јавно здравље Суботица, као и професорица Хемијско-технолошке школе Данијела Мутабџија. Млади кувари су припремили: мафине са поврћем, колач са јабукама и овсеним пахуљама и Цезар салату са пилетином као целовит оброк. Сви ученици су учествовали у припреми оброка, а на задовољство водитеља, сви ученици су  на крају и испробали све што је припремљено....младима се највише свидео колач са јабукама и пахуљама, а поврће није најомиљеније међу младима.

Локални медији су испратили акцију у којој су млади кували.

КОЛАЧ СА ОВСЕНИМ ПАХУЉАМА И ЈАБУКАМА
Састојци:

  • 3 шоље овсених пахуљица
  • 3 шоље ренданих јабука
  • ½ шоље смеђег шећера
  • 1 ванил шећер
  • 1 прашак за пециво
  • 3 јаја
  • 40 г маслаца
  • 1 шоља јогурта
  • цимет

 (Мера је шоља од 2 дл)
Припрема:
Све суве састојке спојити у једној чинији. Изрендати јабуке и додати у суве састојке. У другој чинији спојити све мокре састојке, а затим их полако, уз мешање сипати у суве састојке. Подмазати плех и посути брашном па сипати смесу и пећи у претходно загрејаној рерни на 180C око 35 минута.

МАФИНИ СА ПОВРЋЕМ
Састојци:

  • 1 црвена паприка, 1 тиквица, кукуруз шећерац (80г)
  • 2 јаја
  • 250г сира
  • павлака
  • 4 дл јогурта
  • кашичица соли
  • 50г маслаца
  • 100 г кукурузног брашна
  • 100г пшеничног белог брашна
  • 200г кукурузног гриза
  • прашак за пециво
  • сецкани першунов лист

Припрема:
Поврће исецкати на коцкице. Све састојке умутити да се добије густа маса и сипати у калуп за мафине који је претходно подмазан са мало уља и посут брашном. Пећи у загрејаној пећници на 200C око 20 мин.
Напомена: Од ове масе добије се 24 комада већих  мафина -2 калупа.

ЦЕЗАР САЛАТА
Састојци:

  • 300г белог пилећег меса
  • 30г пармезана
  • 3 чена белог лука
  • 2 парчета тост хлеба (или ражени хлеб)
  • већа главица зелене и црвене салате
  • 50г руколе и матовилца
  • 6 чери парадајза и/или 1 паприка
  • 150г гљива
  • грчки тип јогурта
  • бибер, босиљак, мајчина душица, оригано...
  • со
  • сок од цеђеног лимуна, маслиново уље
  • шака сецканог језграстог воћа или семенки (ораси,, лешнаци, кикирики, семенке сунцокрета, бундеве, сусама....)

Припрема.
Пилеће бело месо испећи на грил тигању и гљиве, додати исецкани тост хлеб. Исецкати зелену салату, бели лук, чери парадајз, паприку. Помешати све састојке и прелити јогуртом, лимуном, маслиновим уљем и додати пармезан,  зачинити по укусу.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине


1