srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Са промотивне акције у МЗ Бачки Виногради

Дана 25. октобра од 8 до 11 часова су тимови Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица контролисали здравствено стање заинтересованим становницима МЗ Бачки Виногради. Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви код 17 особа, а запослени Завода су измерили телесну тежину и висину, те одредили степен ухрањености (индекс телесне масе). Свака друга особа која је дошла на преглед је узраста 65 до 74 године (52,9), а свака 4-5 особа узраста 50 до 64 године (23,5%). Старијих од 75 година (17,6%) и млађих од 50 година (6%) је било мање.
Код 3 особе (17,6%) су измерене вредности шећера изнад нормалних и новооткривени пацијенати су упућени код изабраног лекара на даљу дијагностику и лечење. На акцији је било и 5 дијабетичара који су контролисали своју хроничну болест.
Код 6 особа (35,3%) је измерен висок крвни притисак. Дати су савети о важности редовног узимања прописане терапије за лечење високог крвног притиска.
Код 7 особа (41,2%) је измерен висок холестерол и дати су савети за промену начина исхране и повећање физичке активности, као и препорука даље контроле код изабраног лекара.
Укупно је 9 особа добило ФОБ-тест са упутством како да га ураде. Овај тест открива минимално крварење у столици и очитавање теста је договорено за 31. октобар у 8 часова у просторијама месне заједнице.
Индекс телесне масе је код 5 особа био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 8 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 13 особа има прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности (76,5%).
Код једног пушача су измерене вредности угљан-моноксида у издахнутом ваздуху и дати савети за одвикавање од пушења.
Лекари су после извршених мерења давали савете о важности промене начина исхране и усвајања здравих стилова живота, те значају редовног узимања прописане терапије и редовних контрола здравља. Подељен је и пригодан промотивни материјал.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, координатор за скрининг рака дојке


1