srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

ИЗЛОЖБА „PINK RIBBON SERBIA“

У Галерији Отвореног универзитета Суботица од 18. до 27. октобра је планирана поставка одабраних постера и слогана у оквиру креативног конкурса „Pink Ribbon Serbia“. Креативни конкурс за најбоље ликовно решење и најбољи слоган су спровели Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA), Министарство здравља РС и ИЗЈЗ Србије „Др Милан Јовановић Батут“ уз подршку регионалних института и завода за јавно здравље крајем прошле и почетком ове године у циљу подизања свести о важности раног откривања рака дојке. После Београда изложба је планирана и у другим градовима Србије.
Изложба ће бити отворена у Галерији Отвореног универзитета Суботица, Трг Цара Јована Ненада15, у петак 18. новембра 2019. године у 11 часова.

СА ИЗЛОЖБЕ „PINK RIBBON SERBIA“ И ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Завод за јавно здравље Суботица је уз подршку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ уприличио поставку изложбе „Pink Ribbon Serbia“ у Галерији Отвореног универзитета. Изложба је отворена 18. октобра у 11 часова. Професор Ненад Ражњатовић, суботички уметник и професор Политехничке школе, је отворио изложбу и осврнуо се на уметнички аспект ове изложбе. Др Нада Косић Бибић, из Завода за јавно здравље Суботица као један од организатора данашње изложбе, обратила се присутнима и указала на значај превенције и раног откривања рака дојке. Изнела је резултате скрининга рака дојке за деветомесечни период и најавила промотивну акцију „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди“ која је планирана 22. октобра у просторијама Црвеног крст од 17,30 часова. Др Верица Дроњак, из Дома здравља Суботица, је подсетила све наше суграђане који су основни фактори ризика и апеловала на све жене које добију позив на скрининг да се обавезно јаве и ураде мамографију. Др Ирена Сабо Војнић, координатор за скрининг из Опште болнице Суботица, је указала на важност и значај мамографског прегледа у раном откривању рака дојке. Мр пх Јелена Павловић, из Апотеке Суботица, је најавила учешће у промотивној акцији и позвала оболеле жене, које су на специфичној терапији, да дођу по савете код фармацеута ради провере нежељених дејстава и интеракције лекова. На изложби су били присутни и неки запослени Дома здравља Суботица, Завода за јавно здавље Суботица и ученици Политехничке школе. Локални медији су испратили отварање изложбе. Изложбу ће моћи погледати сви заинтересовани суботичани у термину од 18. октобра до 27. октобра 2019. године. Г-дин Миле Тасић је водио програм отварања изложбе и прес конференције.
На изложби је постављено 49 постера (од тога је 26 рад школараца и 23 рад одраслих особа) и 43 креативна слогана (27 слогана одраслих особа и 16 деце школског узраста). Млади и одрасли талентовани из целе наше земље су, користећи класична и модерна средства ликовног изражавања, на врло креативне и различите начине послали поруку о важности скрининга мотивишући све жене да брину о своме здрављу и одвоје минут за преглед. Један од креативних слогана, који је ушао у круг 10 најбољих, је послала и наша суграђанка и запослена Завода Јасмина Михаљев, медицинска сестра.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, координатор за скрининг рака дојке


1