srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

СА АКЦИЈЕ НА ПРОЗИВЦИ       
У сусрет обележавању Светског дана срца Дом здравља Суботица, Завод за јавно здравље Суботица, Апотека Суботица и Црвени крст Суботица су организовали промотивну акцију 24. септембра. Због лоших временских услова акција је одржана у просторијама Геронтолошког клуба МЗ Прозивка у термину од 9 до 11 часова.
Тимови Дома здравља су преконтролисали основне факторе ризика за развој болести срца и крвних судова: крвни притисак, шећер и масноће код 29 особа. Код 13 особа је измерен повишен крвни притисак, код 6 повишене вредности шећера и код 4 повишен холестерол. Седам дијабетичара је у оквиру данашње акције преконтролисало своју хроничну болест.
Тим Завода је преконтролисао степен ухрањености (БМИ) код 23 особе. Индекс телесне масе је код 9 особа у категорији предгојазности (BMI od 25 do 30кг/м2) и код 6 у категорији гојазности (BMI>30кг/м2). На данашњој акцији није било пушача којима би се проверио пушачки статус (мерење угљен моноксида у издахнутом ваздуху).
Лекари су после извршених мерења давали савете о важности редовног узимања прописане терапије за лечење високог крвног притиска, као и савете за промену начина исхране и повећање физичке активности, те препоруке за даље контроле здравља код изабраног лекара. Подељен је и пригодан промотивни материјал.
Заједно су организатори и партнери данашње акције послали поруку свим нашим суграђанима да мале промене у стилу живота могу значити много у очувању здравља Вашег срца. Будите добар пример својој деци и учините све да изаберу здраве навике. То ће да им обезбеди здраву будућност.
Локални медији су испратили дешавања на акцији.


1