• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Са акције у МЗ Верушић
Дана 20. августа од 8 до 11 часова су тимови Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица контролисали здравствено стање заинтересованим становницима МЗ Верушић. Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви код 20 особа, а запослени Завода су код 17 особа измерили телесну тежину и висину, те одредили степен ухрањености (индекс телесне масе). Свака друга особа која је дошла на преглед је узраста 50-64 године, а свака четврта особа старија од 75 година. Подједнако је било особа млађих од 50 година и узраста 65 до 74 године (12%).
Код 7 особа (35%) су измерене вредности шећера изнад нормалних и новооткривени пацијенати су упућени код изабраног лекара на даљу дијагностику и лечење. На акцији су била и два дијабетичара који су контролисали своју хроничну болест.
Код 8 особа (40%) је измерен висок крвни притисак. Дати су савети о важности редовног узимања прописане терапије за лечење високог крвног притиска.
Код 4 особе (20%) је измерен висок холестерол и дати су савети за промену начина исхране и повећање физичке активности, као и препорука даље контроле код изабраног лекара.
Индекс телесне масе је код 9 особа био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 5 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 14 особа има прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности (82,4%).
Код једног пушача су измерене вредности угљан-моноксида у издахнутом ваздуху и дати савети за одвикавање од пушења.
Лекари су после извршених мерења давали савете о важности промене начина исхране и усвајања здравих стилова живота, те значају редовног узимања прописане терапије и редовних контрола здравља. Подељен је и пригодан промотивни материјал.

У оквиру акције „Селу у походе“ у МЗ Верушић волонтери Црвеног крста Суботица су поделили пригодне пакете социјално угроженим становницима ове месне заједнице.

Локални медији су испратили догађања на скцији и иобавестили јавност.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравље

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati