srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Акцијa на Прозивци
Поводом Међународног дана младих шаљемо поруку младима да је знање важан елемент који им помаже да одговорно праве изборе у свом понашању, јер они у многоме могу утицати на њихово здравље данас, али и у будућности. Шаљемо поруку младима да је важно да се информишу и стекну потребна знања о исхрани, алкохолу и психоактивним супстанцама, укључујући и цигарете, јер избором истих утичу директно на своје здравље, у позитивном или негативном смислу. На акцији ће се промовисати правилна исхрана, редовна физичка активност, некоришћење психоактивних супстанци и одговорно сексуално понашање као добар избор за квалитет живота данас и у будућности. Делиће се и пригодан здравствено-едукативни материјал, а млади ће моћи поразговарати и добити савете лекара о свим важним аспектима свога здравља.
Канцеларија за младе Града Суботица са бројним партнерима организује акцију у сусрет обележавању Међународног дана младих у Суботици 11. августа на Прозивци у термину од 18 до 22 часа. Завод за јавно здравље Суботица се придружује обележавању.
На штанду Завода младима ће бити омогућено мерење индекса телесне масе и одређивање композиције мишићне масе и масног ткива на ваги БФ –511, а на смокилајзеру мерење концентрације угљен моноксида у издахнутом ваздуху. Мото акције је „Ја знам...и могу да бирам!“.

Са акције
Врелог недељног послеподнева 11. августа, на спортске терене Прозивке изашао је велики број младих како би заједно обележили Међународни дан младих. Канцеларија за младе Града Суботице, као организатор догађања, позвала је велико број партнера. На теренима су млади промовисали различите спортове и физичку активност, али и уметност. Добра музика, смех и игра младих привукла је и велики број одраслих. Волонтери Црвеног крста су промовисали пружање прве помоћи код повреда и падова.
Завод за јавно здравље Суботица је свим заинтересован младим, а и одраслима урадио мерења БМИ и одређивање композиције мишићне масе и масног ткива. Код 25 особа су урађена мерења и дати су савети о промени начина исхране и увођењу свакодневне физичке активности. Код 5 пушача су урађена мерења угљен моноксида у издахнутом ваздуху и дати савет за одвикавање од пушења. Подељено је 45 ком. промотивног материјала (лифлети, брошуре).

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, специјалиста социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља


1