srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Акција на градском тргу ”Не дозволи да због дувана изгубиш дах!”

Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, Дома здравља Суботица и Апотека Суботица уз подршку Црвеног крста Суботица и Друштва за борбу против рака Града Суботице планирају организовати базар здравља 31. маја на централном градском тргу у термину од 10 до 12 часова под мотом „Не дозволи да због дувана изгубиш дах!“ Циљ акције је информисање јавности о ризицима дуванског дима и давање могућности да сви заинтересовани суграђани преконтролишу своје ризике по здравље. У оквиру акције Диспанзер за плућне болести Дома здравља Суботица ће пушачима урадити спирометрију, а Превентивни центар ће суграђанима мерити крвни притисак, шећер и масноћу у крви. Представници Завода за јавно здравље Суботица ће мерити концентрацију угљен-моноксида (ЦО) у издахнутом ваздуху и делити савете о начину одвикавања од пушења. Фармацеути Апотеке Суботица ће делити савете о правилној суплементацији у току процеса одвикавања од пушења, те бесплатне промотивне производе суботичке апотеке и суплементе за јачање имунитета и надражено грло код пушача од реномираних фармацеутских кућа „Салвео“ и „Инпхарм“. Волонтери Црвеног крста ће делити пригодан промотивни материјал и мотивисати младе да „баце“ цигарете.   

СА АКЦИЈЕ НА ТРГУ

На Светски дан без дувана Завод за јавно здравље Суботица, Дом здравља и Апотека Суботица уз подршку Црвеног крста и Друштва за борбу против рака Града Суботице организовали су базар здравља на централном градском тргу у термину од 10 до 12 часова. Лекар и сестра СКС Одељења за пнеумофтизиологију су урадили спирометрију код 25 особа, а њих 6 су позвали да дођу на детаљнију дијагностику. Превентивни центар и патронажне сестре Дома здравља Суботица су код 108 заинтересованих суграђана измерили крвни притисак, шећер и масноће у крви, те делили савете о здравим понашањима. Код 15 особа (13,8%) је откривен повишен холестерол, а код 1 особе повишен шећер. Акцију је посетило више особа који имају хипертензију, али редовно користе препоручену терапију и код свих су измерене вредности у физиолошким границама.
Лекар и медицинска сестра Завода за јавно здравље Суботица су код 6 пушача измерили вредности угљен-моноксида у издахнутом ваздуху. После извршених мерења лекар је делио савете за одвикавање од пушења.
Волонтери Црвеног крста су носили костим у виду цигарете и делили промотивни материјал суграђанима на тргу.
Фармацеут Апотеке Суботица је делио пастиле за грло, витамин Ц и магнезијум, те промотивна паковања чајева за смирење и јачање имунитета. Пушачи су добили и савете шта од суплемената може помоћи при остављању цигарета.
Локални медији су испратили догађања.
Младима и свим осталим суграђанима је послата позитивна порука „Изабери здравље, не дуван!“ и „Не дозволити да због дувана изгубиш дах“.


1