srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Промотивна акција у ТЦ „Рода“

У сусрет обележавању Светског дана здравља Завод за јавно здравље Суботица и Дом здравља Суботица организују 06. априла 2019. године (субота) у термину од 9 до 12 часова у ТЦ „Рода“, Београдски пут 128, промотивну акцију Проверите факторе ризика – брините о своме здрављу“.

Лекар и медицинска сестра Завода за јавно здравље Суботица ће свим заинтересованим измерити телесну масу и телесну висину, одредити индекс телесне масе, а свим пушачима измерити  концентрацију угљен-моноксида у издахнутом ваздуху и дати савете о промени понашања (свакодневна физичка активност, одговорно пијење алкохола, савете за остављање пушења и залагање за радну и животну средину без дуванског дима). Лекар и патронажне сестре Дома здравља Суботица ће мерити крвни притисак, шећер и масноће у крви, а после извршених мерења дати савете о здравим понашањима. На инфо пулту ће се делити промотивни и едукативни материјал.

Истовремено ће волонтери Црвеног крста Суботица са најмлађим посетиоцима разговарати и цртати у едукативним бојанкама на тему здравих стилова живота (бојанке о правилној исхрани, здрављу зуба, физичкој активности и људском телу).

Акција, пре свега, промовише правилну исхрану, физичку активност, непушење и одговорно пијење алкохола као здраве облике понашања у очувању и унапређењу свеукупног здравља. Циљ ове акције је и подизање свести јавности о важности улагања у здравље од најранијег узраста.

Позивамо све наше суграђанке и суграђане да подрже планиране активности које се организују у нашем граду. Брините о своме здрављу и здрављу своје породице!

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља

СА АКЦИЈЕ У ТЦ “РОДА“ – Обележавање Светског дана здравља

Стални партнери у различитим активностима (Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, Превентивни центар Дома здравља Суботица и Градска организација ЦК Суботица) су 06. априла организовали Базар здравља у ТЦ “РОДА“, да би промовисали здравље, односно здрав начин живота, као и значај превентивних прегледа код изабраног лекара. Базар здравља је организован у склопу обележавања 07. априла – Светског дана здравља. Запослени Центра за промоцију здравља су у времену од 09:00-12:00 часова обавили стандардна мерења за 21 особу (телесне висине, тежине, те је одређен индекс телесне масе и процењен степен телесне ухрањености). Физиолошка ухрањеност је измерена код 6 особа (28%). Повећана телесна маса је измерена: у степену предгојазност код 6 особа (28%), у степену I гојазности код 8 особа (38%)  и у степену II гојазности код 1особе (5%). Подељено је 26 комада различитог промотивног материјала. У промотивном материјалу су се налазили и лифлети који промовишу рад Саветовалишта за одвикавање од дувана, са обавештењем о радном времену. Разговарало се о правилној исхрани, о здравом начину живота, о значају навика и понашања у свакодневном животу, али и о бројним другим здравственим проблемима које особа има - уз заједничку тежњу да се здравље унапреди и сачува. Запослени Превентивног центра Дома здравља Суботица су обавили мерење крвног притиска, холестерола и шећера у крви за 39 особа. Шећерну болест (коју уредно контролишу) имале су 2 особе (5%). Повишен холестерол у крви 7 особа (18%), повишен крвни притисак 4 особе (10%) и повишен шећер у крви 8 особа (20%). То су били најучесталији  здравствени проблеми особа које су се одазвале позиву да данас провере основне чиниоце свог здравственог стања, а било је могуће да се то све уради без заказивања, без здравствене књижице и без дужег чекања.

Аутор: Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1