srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Квиз такмичење „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“

Поводом обележавања Светског дана здравља Црвени крст Суботица уз подршку  Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица организује већ традиционално квиз такмичење за ученике суботичких основних и средњих школа под називом „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“ Квиз такмичење је планирано 5. априла у термину од 10 часова у просторијама Црвеног крста Суботица, Трг жртава фашизма 3. Учешће су пријавиле 11 екипа из основних и 8 екипа из средњих школа, а квиз такмичење ће се одржати у виду интерактивног учешћа такмичарских екипа које треба да прођу 19 пунктова и на сваком пункту да успешно реализују припремљене задатке. Поред теоретског знања учесници квиза треба да покажу и одређена практична знања и вештине. За најбоље су обезбеђене и медаље, те наставак такмичења на покрајинском нивоу.

Са квиз такмичења „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“

Дана 05. априла просторије Црвеног крста Суботица су биле препуне младих који су дошли на традиционално такмичење „Шта знаш о здрављу – шта знаш о Црвеном крсту?“. Учествовало је 10 екипа из основних и 9 екипа из средњих школа. Свака екипа је имала  по 3 такмичара, а узеле су учешће 8 основних и 6 средњих школа: ОШ „Сечењи Иштван“, ОШ „Мирослав Антић“ (екипа на српском и мађарском језику), ОШ „Кизур Иштван“ (екипа на српском и мађарском језику), ОШ „Матија Губец“, ОШ „Иван Милутиновић“, ОШ „Боса Миличевић“ , ОШ „Јован Микић“, ОШ „Матко Вуковић“, Гимназија „Светозар Марковић“, Економска (екипа на српском и мађарском језику), Медицинска (екипа на српском и мађарском језику), Музичка (екипа на српском и мађарском језику), Хемијско-технолошка и Техничка школа „Иван Сарић“, укупно 57 такмичара.

Учествовао је и велики број волонтера Црвеног крста који су водили такмичаре кроз  такмичарске пунктове, бринули су о времену и дистрибуцији судијских листа са резултатима које су такмичари постигли на сваком од пунктова. Судије на пунктовима су били едуковани вршњачки едукатори и волонтери Црвеног крста, као и здравствени радници Завода за јавно здравље Суботица и Дома здравља Суботица. Квиз такмичење је почело у 10.00 часова и трајало до 14 часова, а одвијало се у виду интерактивног учешћа такмичарских екипа које су прошле 19 пунктова, од тога је било 7 радних пунктова на којима су екипе решавале тест питања, док су остали пунктови били забавни и едукативни. Поред теоретског знања, у виду тест питања, учесници квиза су требали да покажу и одређена практична знања и вештине: саставе један оброк по принципима правилне исхране, распореде намирнице на пирамиди исхране, покажу технику прања зуба на моделу, сложе пазле у што краћем року и наброје полне органе, сложе картице са тачним тврдњама, дају тачне одговоре о психоактивним супстанцама, повежу стадијуме алкохолисаности са одређеним облицима понашања, препознају сексуална ризична понашања, повреде и ризична понашања у саобраћају, наброје основне принципе Црвеног крста, сложе коцкице са знаком црвеног крста и полумесеца.... Такмичење је било динамично, интересантно и забавно по мишљењу самих учесника, а свакако је дало и прилику да се покаже знање о здрављу и истакну хумане вредности у заједници.

Најбољи успех на такмичењу су показали ученици ОШ „Иван Милутиновић“ – екипа на српском језику и ученици Гимназије „Светозар Марковић“ - екипа на српском језику. Сви учесници квиза су добили захвалнице и пригодне награде, а за најбоље су обезбеђене медаље и пехар, као и наставак такмичења на покрајинском нивоу. Честитамо свим учесницима! Сви су они данас победили јер су показали да су изабрали и да се залажу за праве вредности.

 

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља


1