srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ

Прес конференција је планирана 04. априла у 12 часова у Заводу за јавно здравље Суботица, Змај Јовина 30.

СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ

Светски дан здравља, 7. април 2019.
У оквиру обележавања Светског дана здравља 04. априла је одржана конференција за новинаре у свечаној сали Завода за јавно здравље, са почетком у 12 сати. Овогодишњи слоган Светског дана здравља је: ”Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”. Учесници конференције су били стални партнери  промотивних активности у нашој заједници. Испред организатора конференције, Завода за јавно здравље Суботица, медијима се обратила др Зорица В. Драгаш (Центар за промоцију здравља), затим испред Превентивног центра др Верица Дроњак, као и испред градске организације Црвеног крста стручни сарадник Г-ин Зоран Миловановић. Тема је: Здравље, а једно од основних људских права је право на здравље. Усвојена дефиниција здравља према СЗО гласи: “Здравље је стање потпуног физичког, психичког и социјалног благостања, а не само одсуство болести“. Да бисмо се приближили овој дефиницији и да би људи остварили своје право на здравље потребно је да имају довољно информација о томе како се чува здравље, као и о свим потребним здравственим услугама да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу своје породице.
Хипократ, отац савремене медицине, дао је дефиницију: “Здравље је стање равнотеже“, а Демокрит је говорио да се “За здравље не треба молити Боговима, јер је оно у рукама самих људи“. Савремено доба доноси бројне штетне утицаје на човека и укупан еко-систем, који долазе из животне и радне средине и врло често су производ људског деловања, али својим свесним и циљаним понашањем и навикама у корист здравља, као и искључивањем или смањивањем присуства препознатих и доказаних фактора ризика сваки човек може да делује у корист очувања и унапређења свог и здравља своје породице.
Са конференције су упућене поруке у складу са слоганом и истакнуте су потребе.
За постизање глобалног циља ”Здравље за све” у 21. веку потребни су нам:
- појединци и заједнице који имају приступ висококвалитетним здравственим услугама да би се бринули о свом здрављу и здрављу својих породица; затим – квалификовани здравствени радници који пружају квалитетну услугу; и наравно не и најмање значајно, потребни су – креатори политике који су посвећени улагању у промоцију здравља и примарну здравствену заштиту. 
Светски дан здравља је и ове године прилика (коју не пропуштамо) да подсетимо становништво на значај здравог начина живота и превенцију фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља. Поводом обележавања Светског дана здравља планиране су  одређене активности у нашој заједници, што је и саопштено на одржаној конференцији. 

Аутор: Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1