srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Трибина у Црвеном крсту Суботица

На Национални дан борбе против рака дојке у 17 часова у просторијама Црвеног крста Суботица биће организована и едукативна трибина:

  • „Превенција рака дојке“ – предавач  Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић

СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ И ТРИБИНЕ У ЦРВЕНОМ КРСТУ
    Од 17 часова 20. марта у просторијама Црвеног крста Суботица лекар Завода за јавно здравље Суботица је одржао едукативну трибину о превенцији рака дојке за око 60-так жена.
    Највећи проценат жена које су дошле на трибину и прегледе су између 30 и 40 године живота (38%), потом оне између 40 и 50 године (30%) и млађе од 30 година (24%). Најмање је било старијих од 50 година.
    Др Верица и Ана Дроњак и др Сања Гагић из Дома здравља Суботица су код 59 жена прегледале дојке. Због уочених промена шест жена је упућено код хирурга, а две жене на мамографију. Дати су савети и едуковане жене како да сваког месеца раде самопреглед дојки. Мотивисане су жене да се, када дође време, обавезно одазову на скрининг мамографију.
    Нутрициониста и медицинска сестра из Центра за промоцију здравља су урадиле мерења код 37 жена и одредиле степен ухрањености – БМИ. Код сваке друге жене (54%) је измерен вишак килограма, од тога њих 40% има прекомерна телесна маса (БМИ од 25 до 29,9 кг/м2), а 14% је гојазно (БМИ већи од 30кг/м2). Особама са вишком килограма су дати савети о потреби промене начина исхране и свакодневне физичке активности у корист здравља. Две жене су у категорији потхрањености и добиле су савет за измену начина исхране.
    Лекар Центра за промоцију здравља је код 15 жена урадио мерења угљен моноксида у  издахнутом ваздуху на апарату МИЦРО ЦО (смокилајзер). Њих 7 су свакодевни пушачи, једна је корисник е-цигарете, 5 су изложене дуванском диму у кући и 2 су бивши пушачи. Бивши пушачи су добили похвалу и подстрек да истрају у непушењу. Пушачима је пружен савет и подршка да престану да пуше, а пасивним пушачима савет како да се заштите од изложености дуванском диму.

Подељен је и пригодан промотивни материјал који промовише здраве животне навике (119 ком.) и розе машне.

Прим. мр сц мед. др Нада Косић Бибић, координатор за скрининг рака дојке


1