srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Промотивна акција у Црвеном крсту Суботица „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?“

Поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке Завод за јавно здравље Суботица, Дом здравља Суботица, Општа болница Суботица, Апотека Суботица и Црвени крст Суботица уз подршку Друштва за борбу против рака Града Суботице, организују 20. марта 2019. године (среда) у термину од 17 до 19 часова у просторијама Црвеног крста Суботица промотивну акцију „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?“
Свим заинтересованим суботичанкама биће прегледане дојке и дати пригодни савети. Мериће се телесна тежина и висина и индекс ухрањености (БМИ). Код свих пушача и пасивних пушача мериће се вредност угљен моноксида у издахнутом ваздуху. На инфо пулту ће се делити промотивни и едукативни материјал.
Акција промовише здраве стилове живота у превенцији малигних обољења. Циљ је да се укаже на значај раног откривања малигних болести кроз скрининге јер се на тај начин спашава живот и побољшава квалитет живота оболелих. И на овој акцији ће се пружити подршка оболелим женама и члановима њихове породице.

СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ И ТРИБИНЕ У ЦРВЕНОМ КРСТУ
    Од 17 часова 20. марта у просторијама Црвеног крста Суботица лекар Завода за јавно здравље Суботица је одржао едукативну трибину о превенцији рака дојке за око 60-так жена.
    Највећи проценат жена које су дошле на трибину и прегледе су између 30 и 40 године живота (38%), потом оне између 40 и 50 године (30%) и млађе од 30 година (24%). Најмање је било старијих од 50 година.
    Др Верица и Ана Дроњак и др Сања Гагић из Дома здравља Суботица су код 59 жена прегледале дојке. Због уочених промена шест жена је упућено код хирурга, а две жене на мамографију. Дати су савети и едуковане жене како да сваког месеца раде самопреглед дојки. Мотивисане су жене да се, када дође време, обавезно одазову на скрининг мамографију.
    Нутрициониста и медицинска сестра из Центра за промоцију здравља су урадиле мерења код 37 жена и одредиле степен ухрањености – БМИ. Код сваке друге жене (54%) је измерен вишак килограма, од тога њих 40% има прекомерна телесна маса (БМИ од 25 до 29,9 кг/м2), а 14% је гојазно (БМИ већи од 30кг/м2). Особама са вишком килограма су дати савети о потреби промене начина исхране и свакодневне физичке активности у корист здравља. Две жене су у категорији потхрањености и добиле су савет за измену начина исхране.
    Лекар Центра за промоцију здравља је код 15 жена урадио мерења угљен моноксида у  издахнутом ваздуху на апарату МИЦРО ЦО (смокилајзер). Њих 7 су свакодевни пушачи, једна је корисник е-цигарете, 5 су изложене дуванском диму у кући и 2 су бивши пушачи. Бивши пушачи су добили похвалу и подстрек да истрају у непушењу. Пушачима је пружен савет и подршка да престану да пуше, а пасивним пушачима савет како да се заштите од изложености дуванском диму.

Подељен је и пригодан промотивни материјал који промовише здраве животне навике (119 ком.) и розе машне.

Прим. мр сц мед. др Нада Косић Бибић, координатор за скрининг рака дојке


1