srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Акција провере фактора ризика у МЗ Центар III

Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, у партнерству са Домом здравља Суботица, планира огранизовати промотивне акције поводом обележавања Марта - месеца борбе против рака:
- 15. марта у термину од 8 до 11 часова у просторијама МЗ Центар III, ул. Максима Горког 25
Запослени Завода ће свим заинтересованим суграђанима мерити телесну висину и тежину и утврдити степен ухрањености (БМИ-индекс телесне масе). После извршених мерења сви суграђани ће добити савете о здравом начину исхране и како да изгубе вишак килограма. Сви пушачи и они који су изложени дуванском диму ће моћи измерити вредност угљен-моноксида у издахнутом ваздуху на апарату смокилајзер. Сви пушачи ће добити савете како да буду ефикасни у остављању цигарета.
Запослени Дома здравља ће свим суграђанима мерити крвни притисак, шећер и масноће у крви. Суграђанима оба пола који су у доби од 50 до74 године урадиће се ФОБ тест (тест на присуство минималне количине крви у столици), а свим женама преглед дојки. По извршеним мерењима сви суграђани ће добити потребне савете, као и препоруке о важности одазивања на скрининг прегледе.
Позивамо све суграђане да брину о своме здрављу и провере своје факторе ризика. Одазови се на скрининг преглед када добијеш позив! Промене су могуће, то можеш и ти. Мењај своје лоше навике у корист здравља, никада није касно.

СА АКЦИЈЕ У МЗ Центар I, II, III и Дудова Шума

Стални партнери у различитим активностима (Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица и Превентивни центар Дома здравља Суботица) су 15. марта организовали Базар здравља у МЗ Центар I, II, III и Дудова Шума, да би промовисали здравље и значај превентивних прегледа код изабраног лекара. Базар здравља је организован у склопу обележавања Марта – месеца борбе против рака. Запослени Центра за промоцију здравља су у времену од 08:00-11:00 часова обавили стандардна мерења за 41 особу (телесне висине, тежине, те је одређен индекс телесне масе и процењен степен телесне ухрањености, као и мерење СО у издахнутом ваздуху). Физиолошка ухрањеност је измерена код 9 особа. Повећана телесна маса је измерена: у степену предгојазност код 16 особа, у степену I гојазности код 14 особа и у степену II гојазности код 2 особе. Подељено је 35 комада различитог промотивног материјала. У промотивном материјалу су се налазили и лифлети који промовишу рад Саветовалишта за одвикавање од дувана, са обавештењем о радном времену. Разговарало се о правилној исхрани, о здравом начину живота, о значају навика и понашања у свакодневном животу, али и о бројним другим здравственим проблемима које особа има - уз заједничку тежњу да се здравље унапреди и сачува. Запослени Превентивног центра Дома здравља Суботица су обавили мерење крвног притиска, холестерола и шећера у крви за 50 особа, а било је омогућено да докторка обави палпаторни преглед дојки заинтересованим суграђанкама. Суграђанима из ове месне заједнице, који су 50 – 74 године омогућено је ураде Фобов тест, односно скриниг тест за рано откривање рака дебелог црева. Шећерну болест (коју уредно контролишу) имало је 5 особа. Повишен холестерол у крви 19 особа, повишен крвни притисак 17 особа и повишен шећер у крви 10 особа. То су били најучесталији  здравствени проблеми особа које су се одазвале позиву да данас провере основне чиниоце свог здравственог стања, и то без заказивања, без здравствене књижице и без дужег чекања.

Аутор: Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1