srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Најава акције у МЗ Љутово

    Центар за промоцију здравља, у партнерству са Домом здравља Суботица и Црвеним крстом Суботица, планира 26. фебруара у термину од 8 до 11 часова одржати акцију у МЗ Љутово у просторијама ОШ „Матија Губец“. Сви заинтересовани суграђани ће моћи измерити крвни притисак, шећер и масноће у крви, те измерити телесну висину и тежину и утврдити свој БМИ (индекс телесне масе или степен ухрањености). Сви пушачи ће моћи измерити вредности угљен-моноксида у издахнутом ваздуху и добити савете за престанак пушења. Лекари Дома здравља и Завода за јавно здравље Суботица ће делити савете за очување и унапређење доброг здравља.

Са акције у МЗ Љутово
    Дана 26. фебруара су лекар и медицинска сестра Завода за јавно здравље Суботица и лекар и патронажне сестре Дома здравља Суботица контролисали здравствено стање заинтересованим становницима МЗ Љутово. Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви код 19 особа, а запослени Завода су код 16 особа измерили телесну тежину и висину, те одредили степен ухрањености (индекс телесне масе). На прегледе је највише дошло особа млађих од 50 година и узраста 50-65 година (по 37,5%), а потом суграђана узраста 65-75 година и старијих од 75 година (по 12,5%). Просечна старост прегледаних особа је 52,5 година. 
    На преглед су дошла 2 дијабетичара који су овом приликом контролисали своју хроничну болест, а новооткривених пацијената није било.
Код 8 особа (42%) је измерен висок крвни притисак. Дати су савети о важности редовног узимања прописане терапије за лечење високог крвног притиска.
Код 1 особе (5,3%) је измерен висок холестерол и дати су савети за промену начина исхране и повећање физичке активности, као и препорука даље контроле код изабраног лекара.
    Индекс телесне масе је код 5 особе био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 6 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 11 особа има прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности (68,8%).
Код два пушача су измерене вредности угљен моноксида у издахнутом ваздуху и дати савети за одвикавање од пушења.
    Лекари су после извршених мерења давали савете о важности промене начина исхране и усвајања здравих стилова живота, те значају редовног узимања прописане терапије и редовних контрола здравља. Подељен је и пригодан промотивни материјал (77 ком.).
    У оквиру акције „Селу у походе“ у МЗ Љутово волонтери Црвеног крста Суботица су са предшколцима у ОШ „Матија Губец“ одржали едукацији на тему „Превенција трговине људима“ и поделили пригодне пакете социјално угроженим становницима ове месне заједнице.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравље


1