srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Акција провере фактора ризика у МЗ Нови град

    Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, у партнерству са Домом здравља Суботица, планира огранизовати промотивну акцију поводом обележавања Светског дана борбе против рака 12. фебруара у термину од 8 до 11 часова у просторијама МЗ Нови град .
    Запослени Завода ће свим заинтересованим суграђанима мерити телесну висину и тежину и утврдити степен ухрањености (БМИ-индекс телесне масе). После извршених мерења сви суграђани ће добити савете о здравом начину исхране и како да изгубе вишак килограма. Сви пушачи и они који су изложени дуванском диму ће моћи измерити вредност угљен-моноксида у издахнутом ваздуху на апарату смокилајзер. Сви пушачи ће добити савете како да буду ефикасни у остављању цигарета.
    Запослени Дома здравља ће свим суграђанима мерити крвни притисак, шећер и масноће у крви. Свим суграђанима који су у доби од 50 до74 године код оба пола ће се урадити ФОБ тест (тест на присуство минималне количине крви у столици), а свим женама преглед дојки. По извршеним мерењима сви суграђани ће добити потребне савете, као и препоруку о потреби одазивања на скрининг прегледе.
    Позивамо све суграђане да брину о своме здрављу и провере своје факторе ризика. Одазови се на скрининг преглед када добијеш позив! Промене су могуће, то можеш и ти. Мењај своје лоше навике у корист здравља, никада није касно.

Са акције у МЗ Нови град

    Дана 12. фебруара у термину од 8 до 11 часова су лекари и медицинске сестре Дома здравља Суботица и Завода за јавно здравље Суботица огранизовали промотивну акцију у просторијама МЗ Нови град. Акција је имала за циљ промоцију скрининг прегледа и промоцију здравих понашања, те контролу фактора ризика код одраслих особа.
    Укупно је 40 особа проверило своје факторе ризика. Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви свим посетиоцима акције, а код 11 жена је урађен и преглед дојки. Тест на откривање минималне количине крви у столици (ФОБ тест) је преузело 20 особа старијих од 50 година и у четвртак, 14. фебруара, ће им тест бити очитан у просторијма месне заједнице. Код 10 особа су измерене повишене вредности крвног притска и холестерола, а код 9 особа вредности шећера. Новооткривени пацијенти су упућени код изабраног лекара на додатну дијагностику и лечење.
    Запослени Завода су мерили телесну тежину и висину и одредили индекс телесне масе код 33 особе, а код 4 пушача измерили вредност угљен моноксида у издахнутом ваздуху. Индекс телесне масе је код 8 особа био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 12 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 20 особа или 60% има прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности.
    Лекари су после извршених мерења давали савете о важности промене начина исхране и усвајања здравих стилова живота, те значају редовних контрола здравља. Квалитет живота зависи и од ваших избора, зато улажите у своје здравље док сте још млади и редовно га контролишите. Скрининг спашава животе зато се обавезно одазовите на скрининг преглед.
Локални медији су испратили акцију.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине


1