srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Акција провере фактора ризика у МЗ Прозивка

    Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, у партнерству са Домом здравља Суботица, планира огранизовати промотивну акцију поводом обележавања Светског дана борбе против рака 8. фебруара у термину од 8 до 11 часова у просторијама Удружења пензионера у МЗ Прозивка, ул. Наде Димић 34 .
    Запослени Завода ће свим заинтересованим суграђанима мерити телесну висину и тежину и утврдити степен ухрањености (БМИ-индекс телесне масе). После извршених мерења сви суграђани ће добити савете о здравом начину исхране и како да изгубе вишак килограма. Сви пушачи и они који су изложени дуванском диму ће моћи измерити вредност угљен-моноксида у издахнутом ваздуху на апарату смокилајзер. Сви пушачи ће добити савете како да буду ефикасни у остављању цигарета.
    Запослени Дома здравља ће свим суграђанима мерити крвни притисак, шећер и масноће у крви. Свим суграђанима који су у доби од 50 до74 године код оба пола ће се урадити ФОБ тест (тест на присуство минималне количине крви у столици), а свим женама преглед дојки. По извршеним мерењима сви суграђани ће добити потребне савете, као и препоруку о потреби одазивања на скрининг прегледе.
    Позивамо све суграђане да брину о своме здрављу и провере своје факторе ризика. Одазови се на скрининг преглед када добијеш позив! Промене су могуће, то можеш и ти. Мењај своје лоше навике у корист здравља, никада није касно.

Са акције у Удружењу пензионера у МЗ Прозивка

    Дана 8. фебруара у термину од 8 до 11 часова су лекари и медицинске сестре Дома здравља Суботица и Завода за јавно здравље Суботица огранизовали промотивну акцију у просторијама Удружења пензионера у МЗ Прозивка. Акција је имала за циљ промоцију скрининг прегледа и промоцију здравих понашања, те контролу фактора ризика код одраслих особа. Малигне болести је могуће спречити и успешно лечити. За то је потребно ангажовање сваког појединца и избор одговорних понашања: непушење и неизложеност дуванском диму у радном и животном простору, умерено конзумирање алкохола, правилна исхрана и свакодневна физичка активност, као и редовни одласци на превентивне и скрининг прегледе у циљу раног откривања рака дојке, дебелог црева и грлића материце. И у Србији су, као и у другим одговорним земљама света, створени услови за реализацију скрининг прегледа, као најважније мере у раном откривању малигних промена па смо подсетили све наше суграђане на акцији да се обавезно одазову на скрининг када добију позив. Акција је била изузетно добро посећена. Укупно су 84 особе провериле своје факторе ризика.
    Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви свим посетиоцима акције, а код 48 жена је урађен и преглед дојки. Тест на откривање минималне количине крви у столици (ФОБ тест) је преузело 48 особа старијих од 50 година и у понедаљак, 11. фебруара, ће им тест бити очитан у просторијма месне заједнице. Код 19 особа су измерене повишене вредности крвног притска, код 27 особа вредности холестерола и код 24 особе вредности шећера. Новооткривени пацијенти су упућени код изабраног лекара на додатну дијагностику и лечење.
Запослени Завода су мерили телесну тежину и висину и одредили индекс телесне масе код 63 особе, а код 5 пушача измерили вредност угљен моноксида у издахнутом ваздуху. Индекс телесне масе је код 28 особа био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 19 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 47 особа или две трећине посетиоца акције у МЗ Прозивка има прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности.
    Лекари су после извршених мерења давали савете о важности промене начина исхране и усвајања здравих стилова живота, те значају редовних контрола здравља. Квалитет живота зависи и од ваших избора, зато улажите у своје здравље док сте још млади и редовно га контролишите. Скрининг спашава животе зато се обавезно одазовите на скрининг преглед.
Локални медији су испратили акцију.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине


1