srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

    Обавештавамо Вас да ће Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица поводом Европског дана правилне исхране и кувања са децом у сарадњи са координатором практичне наставе Јадранком Војнић Тунић из Хемијско-технолошке школе у Суботици, организовати 9. новембра промотивну акцију „Млади кувају” у којој ће млади имати прилику да сами испробају вештине кувања. Циљ ове промотивне акције је оспособљавање младих да самостално припреме здрав оброк и одаберу здраве навике у исхрани. Полазници су ученици Хемијско-технолошке школе, који ће припремљене оброке сервирати својим вршњацима.
Садржај обуке: слатки и слани мафини и Цезар салата. Обука ће се одржати у просторијама школе (школска пекара) у термину  од 13 часова. Изјаве за медије ће се давати у термину од 12.45 часова. Семинар ће водити лекари и нутрициониста Завода за јавно здравље Суботица.

СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ
    Просторије пекаре и кухиње Хемијско-технолошке школе је 09. новембра од 13 часова испунило добро расположење младих који су били спремни да испробају и стекну нове кулинарске вештине, као и да науче и испробају рецепте по препорукама правилне исхране. Петнаест младих кувара су водили др Нада Косић Бибић, др Каролина Берењи и Нада Мацура, нутрициониста из Завода за јавно здравље Суботица, као и професорица Хемијско-технолошке школе Јелена Зорић. Млади кувари су припремили: мафине са сиром и спанаћем, мафине са бундевом и Цезар салату са пилетином као целовит оброк. На задовољство младих кувара њихови другови из разреда су  на крају и испробали све што је припремљено....
Локални медији су испратили акцију у којој су млади кували.

Пилећа салата
Основни састојци: једне пилеће груди (без костију)
Остали састојци по избору:
Поврће: зелена салата (зелене и црвена хрскава, храстов лист...), рукола, матовилац, паприка, шампињони...
Биљни зачини: бели лук, босиљак, оригано, першунов лист, мајчина душица...
Језграсто воће и семенке: орах, бадем, лешник, кикирики, семенке сунцокрета, бундеве, сусама, лана...
Остали додаци: маслиново уље, грчки јогурт, лимунов сок, јабуково сирће, со, бибер, коцкице двопека (резани ражени хлеб)...

Мафини са сиром и спанаћем
Састојци: 4 јаја, мало соли, 2 прашка за пециво, 250г белог брашна, 250г кукурузног брашна, 500мл јогурта, 150г путера или 2 дл уља, 2 кафене кашике сусама (и/или семенке бундеве/лана/сунцокрета) за посипање, 300 г спанаћа, 300 г ситног сира.
Припрема: У једној посуди сјединити суве састојке. У другој посуди умутити јаја, јогурт и уље и сјединити са сувим састојцима, затим додати ситан сир. Обарити спанаћ, оцедити, ситно исецкати и на крају додати припремљеној смеси.
Смесу сипати у корпице  за мафине, посути сусамом и пећи 20 мин на 200°C.

Мафини са бундевом
Састојци: 200г овсених пахуљица, 400 мл млека, 200г брашна (100г пшеничног интегралног, 50г пшеничног белог и 50г раженог брашна), 1 прашак за пециво, 400 г бундеве, 150г ораха или другог орашастог воћа, 50г сувог воћа по избору, 100мл уља, 4 супене кашике меда, 4 беланца, цимет.
Припрема: Овсене пахуљице потопити у врело млеко и сачекати да се потпуно натопе. Помешати их са брашном, прашком за пециво, уљем, крупније насецканим орашастим воћем, наренданом бундевом и сувим воћем. Кад се маса сједини додати мед, цимет и пенасто умућена беланца. Смесу излити у калупе за мафине и пећи у загрејаној пећници на 200°C, 20 минута.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине


1