srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

ПРОМОТИВНА АКЦИЈА „ШТА ЋЕТЕ ДАНАС УРАДИТИ ЗА ЗДРАВЉЕ ВАШИХ ГРУДИ?“

    Поводом обележавања октобра, месеца посвећеног превенцији рака дојке, Завод за јавно здравље Суботица и  Црвени крст Суботица са партнерима: Дом здравља Суботица, Апотека Суботица и Друштво за борбу против рака Града Суботице организују 24. октобра 2018. године (среда) у термину од 17 до 19 часова у просторијама Црвеног крста Суботица промотивну акцију „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?“.
    Лекар и нутрициониста Завода за јавно здравље Суботица ће свим заинтересованим мерити индекс телесне масе и одређивати композицију мишићне масе и масног ткива и давати савете о промени начина исхране у циљу усвајања правилне исхране и здравих понашања. Сви пушачи ће моћи проверити концентрацију угљен моноксида у издахнутом ваздуху (на апарату смокилајзер) и добити савете за остављање пушења. Лекари Дома здравља ће свим заинтересованим женама прегледати дојке и дати савете о самопрегледу дојки, важности систематских прегледа и скрининг прегледа дојке. Присутни ће моћи исписати своје поруке о томе шта раде за здравље својих груди и здравље укупно, а на инфо пулту ће се делити промотивни и едукативни материјал.
    У Апотеци Суботица, у огранку 3 (код диспанзера за жане), биће отворено саветовалиште од 8 до 12 часова за све оболеле жене које су на терапији. Фармацеути ће радити ревизију терапије, проверу нежељених дејстава и интеракције лекова.
    Акција промовише правилну исхрану, непушење и физичку активност као здраве облике понашања у очувању и унапређењу свеукупног здравља и превенцији рака дојке. Циљ акције је и подизање свести жена о важности самопрегледа дојки, као и скрининг прегледа за рано откривање рака дојке. Важно је да се свака жена које добије позив одазове на мамографски преглед. Овом акцијом указујемо и на важност пружања подршке оболелим и члановима њихове породице.

Позивамо све наше суграђанке и суграђане да подрже планиране активности које се организују у нашем граду. Учините данас и ви нешто за здравље ваших груди!

СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ И ТРИБИНЕ У ЦРВЕНОМ КРСТУ
    Од 16,30 часова 24. октобра у просторијама Црвеног крста Суботица др Маја Стојановић, лекар Дома здравље Суботица, је одржала едукативну трибину о превенцији рака дојке за 40 жена. У разговору су постављале питања и изнеле неке своје дилеме у вези ризика за развој карцинома дојке. 
Више од две трећине жена које су дошле на трибину и прегледе су између 30 и 50 године живота, док је млађих од 30 и старијих од 50 година било мање.
Др Верица Дроњак, др Ана Дроњак и др Маја Стојановић из Дома здравља Суботица су код 57 жена прегледале дојке. Због уочених промена четири жене су упућене на мамографски преглед. Дати су савети и едуковане жене како да сваког месеца раде самопреглед дојки. Мотивисане су жене да се, када дође време, обавезно одазову на скрининг мамографију.
Нутрициониста и медицинска сестра из Центра за промоцију здравља су урадиле мерења свим заинтересованим женама и одредиле степен ухрањености – БМИ и композицију масног ткива и мишићне масе. Свака друга жена има вишак килограма (52%), Код сваке треће жене (36.5%) је измерена прекомерна телесна маса (БМИ већи од 25кг/м2), док је свака шеста жена гојазна (БМИ већи од 30кг/м2). После извршених мерења лекар и нутрициониста су особама са вишком килограма дали савете о потреби промене начина исхране и увођења свакодневне физичке активности у корист здравља.
Лекар Центра за промоцију здравља је код 10 жена урадио мерења угљен моноксида у  издахнутом ваздуху на апарату МИЦРО ЦО (смокилајзер). Њих 7 су свакодевни или повремени пушачи, а 3 су изложене дуванском диму у кући. Свима је дат савет и подршка да престану да пуше, као и савет како да се заштите од изложености дуванском диму.
Подељен је и пригодан промотивни материјал који промовише здраве животне навике (63 ком.), розе машне и листићи за поруке „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?“


1