srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Акција на градском тргу ”Дуван слама срца. Изабери здравље, не дуван!”

Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, Дома здравља Суботица и Апотека Суботица уз подршку Црвеног крста Суботица и Друштва за борбу против рака Града Суботице планирају организовати базар здравља 31. маја на централном градском тргу у термину од 10 до 12 часова под мотом „Дуван слама срца. Изабери здравље, не дуван!“ Циљ акције је информисање јавности о ризицима дуванског дима и давање могућности да сви заинтересовани суграђани преконтролишу своје ризике по здравље. У оквиру акције Превентивни центар Дома здравља Суботица ће суграђанима мерити крвни притисак, шећер и масноћу у крви. Представници Завода за јавно здравље Суботица ће мерити концентрацију угљен-моноксида (ЦО) у издахнутом ваздуху и делити савете о начину одвикавања од пушења. Фармацеути Апотеке Суботица ће делити савете о помоћним лековитим средствима за одвикавање од пушења и могућностима за третман, те промотивне производе суботичке апотеке и суплементе за јачање имунитета и надражено грло код пушача од неколико реномираних фармацеутских кућа. Екипе Хитне медицинске помоћи ће демонстрирати суграђанима кардиопулмоналну реанимацију са приказом на реанимобилу.

СА АКЦИЈЕ НА ТРГУ

На Светски дан дез дувана Завод за јавно здравље Суботица, Дом здравља и Апотека Суботица уз подршку Црвеног крста и Друштва за борбу против рака Града Суботице организовали су промотивну акцију контроле здравља на централном градском тргу у термину од 10 до 12 часова. Превентивни центар и патронажне сестре Дома здравља Суботица су код 163 заинтересованих суграђана измерили крвни притисак, шећер и масноће у крви, те делили савете о здравим понашањима. Код 54 особе (33%) је откривен повишен холестерол. Повишен крвни притисак је измерен код 14 особа (8,6%), а повишен шећер код 23 особе (14%). Акцију је посетило и 13 дијабетичара који су преконтролисали своју хроничну болест.
Лекар и медицинска сестра Завода за јавно здравље Суботица су код 20 пушача измерили вредности угљен-моноксида у издахнутом ваздуху. После извршених мерења лекар је делио савете за одвикавање од пушења.
Екипа Хитне медицинске помоће је била присутна на акцији и демонстрирала кардиопулмоналну реанимацију.
Волонтери Црвеног крста су носили костим у виду цигарете и делили промотивни материјал суграђанима на тргу.
Фармацеут Апотеке Суботица је делио пастиле за грло, витамин Ц и промотивна паковања чајева за смирење и јачање имунитета, те давао савете шта може помоћи при остављању цигарета. Локални медији су испратили догађања.
Младима и свим осталим суграђанима је послата позитивна порука „Изабери здравље, не дуван!“ јер дуван „Слама ваше срце“.

Прим. мр сц мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
Начелник Центра за промоцију здравља


1