srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

МАРТ – МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ

   У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести (рака), а у истом периоду са том дијагнозом премине више од 20.000 људи. Водећи узроци обољевања и умирања од рака у нашој земљи готово су идентични водећим узроцима обољевања и смртности од малигних тумора у већини земаља у развоју. У нашој средини особе мушког пола најучесталије обољевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код особа женског пола малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака у женском делу нашег становништва.
Рано откривање малигне болести у великој мери умањује финансијско оптерећење особе и породице и што је још важније чини лечење делотворнијим и успешнијим. Превенција и рано откривање малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ контроли малигних болести.
На више од 80% локализација малигне болести могуће је утицати модификовањем фактора ризика који су одговорни за њен настанак (коришћење дуванских производа, неправилна исхрана, физичка неактивност, злоупотреба алкохола, инфекције (вирусне, бактеријске), као и бројни фактори из животне и радне средине).
Анализа морталитета од малигне болести у Севернобачком округу (СБО) – 2017. година
Укупан број умрлих особа у СБО 2017. године је 2642 особе (1284 мушког, и 1358 женског пола). 
Укупан број умрлих од малигне болести (рака) у СБО 2017. године је 608 особа (337 мушког, и 271 женског пола). Удео умрлих од малигне болести у укупној смртности становништва је 23%.
Најучесталије дијагнозе (локализације) и удео у смтрности од малигне болести:
~ Рак плућа и душника: Умрле 153 особе, удео је 25,16%;
~ Рак дебелог црева: Умрле 44 особе, удео је 7,24%;
~ Рак без означене локализације: Умрла 41 особа, удео је 6,74%;
~ Рак завршног црева (ректума): Умрла 41 особа, удео је 6,74%;
~ Рак стиднице (вулве): Умрло 38 особа, удео је 6,25%

Аутор: Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1