srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Трибина у Црвеном крсту Суботица

На Национални дан борбе против рака дојке у 17 часова у просторијама Црвеног крста Суботица биће организована и едукативна трибина:

  • „Превенција рака дојке“ – предавач  Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић

СА ПРОМОТИВНЕ АКЦИЈЕ И ТРИБИНЕ У ЦРВЕНОМ КРСТУ
Од 16,30 часова 20. марта у просторијама Црвеног крста Суботица лекар Завода за јавно здравље Суботица је одржао едукативну трибину о превенцији рака дојке за око 60-так жена.
Највећи проценат жена које су дошле на трибину и прегледе су између 30 и 40 године живота (40%), потом оне између 40 и 50 године (26%) и млађе од 30 година (18%). Најмање је било старијих од 50 година.
Др Верица и Ана Дроњак и др Маја Бјелобрк из Дома здравља Суботица су код 58 жена прегледале дојке. Због уочених промена две жене су упућене код хирурга. Четири жене, код којих нису уочене никакве промене, али имају позитивну породичну анамнезу добиле су упут за контролни преглед код хирурга ради процене индивидуалног ризика. Дати су савети и едуковане жене како да сваког месеца раде самопреглед дојки. Мотивисане су жене да се, када дође време, обавезно одазову на скрининг мамографију.
Нутрициониста из Центра за промоцију здравља је урадила мерења код 23 жене и одредила степен ухрањености – БМИ. Код сваке 5-6 жене (17,4%) је измерена прекомерна телесна маса (БМИ од 25 до 29,9 кг/м2), док је свака пета жена (21,7%) гојазна (БМИ већи од 30кг/м2). Особама са вишком килограма су дати савети о потреби промене начина исхране и свакодневне физичке активности у корист здравља.
Лекар Центра за промоцију здравља је код 17 жена урадио мерења угљен моноксида у  издахнутом ваздуху на апарату МИЦРО ЦО (смокилајзер). Њих 13 су свакодевни пушачи и једна је корисник е-цигарете, док су 3 изложене дуванском диму у кући. Свима је пружен савет и подршка да престану да пуше, као и савет како да се заштите од изложености дуванском диму.
Подељен је и пригодан промотивни материјал који промовише здраве животне навике (54 ком.) и розе машне.

Прим. мр сц мед. др Нада Косић Бибић, координатор за скрининг рака дојке


1