• Ćirilica
    Latinica
  • Zmaj Jovina 30
    24000 Subotica

Промотивна акција у МЗ Бачки Виногради

Поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке Завод за јавно здравље Суботица, Дом здравља Суботица и Црвени крст Суботица организују 20. марта 2018. године (уторак) у термину од 8 до 11 часова у амбуланти МЗ Бачки Виногради промотивну акцију „Селу у походе – провери своје ризике, контролиши здравље“.
Лекар Дома здравља Суботица ће свим заинтересованим женама прегледати дојке и дати савете о самопрегледу дојки, важности систематских прегледа и скрининг прегледа дојке. Лекар и нутрициониста Завода за јавно здравље Суботица ће свим заинтересованим измерити телесну масу и телесну висину, одредити индекс телесне масе, а свим пушачима измерити  концентрацију угљен-моноксида у издахнутом ваздуху и дати савете о промени начина исхране у циљу усвајања правилне исхране и здравих понашања (физичка активност, одговорно пијење алкохола, савете за остављање пушења). Патронажне сесте Дома здравља ће мерити крвни притисак, шећер и масноће у крви. На инфо пулту ће се делити промотивни и едукативни материјал.
Акција, пре свега, промовише правилну исхрану, физичку активност, непушење и одговорно пијење алкохола као здраве облике понашања у очувању и унапређењу свеукупног здравља и превенцији рака дојке. Циљ ове акције је и подизање свести жена о важности самопрегледа дојки, као и скрининг прегледа за рано откривање рака дојке. Важно је да се свака жена које добије позив одазове на мамографски преглед. Овом акцијом се указује и на важност пружања подршке оболелим и члановима њихове породице.

Позивамо све наше суграђанке и суграђане да подрже планиране активности које се организују у нашем граду. Учините данас и ви нешто за здравље ваших груди!

Са промотивне акције у МЗ Бачки Виногради

На Национални дан борбе против рака дојке Завод за јавно здравље Суботица, Дом здравља Суботица и Црвени крст Суботица су у термину од 8 до 11 часова у амбуланти МЗ Бачки Виногради урадили превентивне прегледе код 22 особе ове месне заједнице. На прегледе су углавном дошле жене (19 жена и 3 мушкарца), а највише је било особа у доби 50-69 година (68%).
Лекар Дома здравља Суботица је свим заинтересованим женама прегледао дојке и дао савете о самопрегледу дојки, важности систематских прегледа, као и да се обавезно одазову на скрининг мамографију.
Лекар и медицинска сестра Завода за јавно здравље Суботица су код 22 особе измерили телесну масу, телесну висину и одредили индекс телесне масе. Вредности БМИ су биле у категорији гојазности (³30кг/м2) код 14 особа (63,6%), а у категорији предгојазности (25-29,9кг/м2) код 3 особе (13,6%). После извршених мерења лекар је дао савете о промени начина исхране и физичке активности. Код 3 пушача су измерене  концентрације угљен-моноксида у издахнутом ваздуху и дати савети за остављање пушења.
Патронажне сестре Дома здравља су измериле крвни притисак, шећер и масноће у крви код 22 особе. Код 9 особа (40,9%) је крвни притисак био повишен. Повишене вредности шећера су измерене код 6 особа (27,3%), а на акцији су била и два дијабетичара. Повишене вредности холестерола су измерен код 15 особа (68,2%). После извршених мерења су дати потребни савети.
Подељен је и пригодан промотивни материјал који промовише здраве животне навике (35 ком.)

MONITORING

Radno vreme

Sertifikati