srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Акција провере фактора ризика у МЗ Александрово

Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, у партнерству са Домом здравља Суботица, огранизује промотивну акцију 09. марта у термину од 8 до 11 часова у просторијама МЗ Александрово, ул. Аксентија Мародића бб. Акција се организује у оквиру обележавања Марта – месеца борбе против рака са циљем превенције ризичних понашања и промоције скрининг прегледа.
Запослени Дома здравља ће мерити вредности крвног притиска, шећера и масноћа у крви, а биће уручeн и ФОБ-тест за откривање минималне количине крви у столици. Лекар ће свим женама прегледати дојке и дати савете за самопреглед и указати на важност одазивања на скрининг мамографију и одазивања на ПАПА-тест.
Запослени Завода ће свим заинтересованим особама мерити телесну висину и тежину и утврдити степен ухрањености (BMI-индекс телесне масе), а свим пушачима  и онима који су изложени дуванском диму измерити вредност угљен-моноксида у издахнутом ваздуху на апарату смокилајзер. После извршених мерења сви суграђани ће добити савете о правилној исхрани и здравом начину решавања вишка килограма, као и савете о физичкој активности. Пушачи ће добити савете како да буду ефикасни у остављању цигарета.
Позивамо све суграђане да брину о своме здрављу и провере своје факторе ризика. Промене су могуће, то можеш и ти. Мењај своје лоше навике у корист здравља, никада није касно.

СА АКЦИЈЕ

Дана 09. марта у термину од 8 до 11 часова су лекари и медицинске сестре Дома здравља Суботица и Завода за јавно здравље Суботица огранизовали промотивну акцију у МЗ Александрово. Акција је имала за циљ промоцију скрининг прегледа и промоцију здравих понашања, као и контролу фактора ризика код одраслих особа.
На данашњој акцији је 15 особа преузеле тест на откривање минималне количине крви у столици (ФОБ тест) који се користи за рано откривање промена у дебелом цреву. Тест ће бити очитан у среду 14. марта у 8 часова у просторијама Месне заједнице Александрово. Свим женама су прегледане дојке, дат је савет за самопреглед и одазивање на скрининг мамографију.
Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви код 30 особа. Запослени Завода су измерили телесну тежину и висину, те одредили степен ухрањености (или индекс телесне масе) код 23 особе, а код једног пушача измерили вредности угљен-моноксида у издахнутом ваздуху. На прегледе је највише дошло особа узраста 50-75 година који се и позивају на скрининг прегледе (70%), потом суграђана старијих од 75 година (25%) и најмање особа узраста 30-50 година (5%).
Код 15 особа (50%) су откривене повишене вредности шећера. Код 11 особа (36%) је измерен повишен крвни притисак. Дати су савети о важности редовног узимања прописане терапије за лечење повишеног притиска.
Код 14 особа (46%) је измерен висок холестерол. Индекс телесне масе је код 6 особа био у категорији предгојазности (БМИ од 25 до 30кг/м2) и код 14 у категорији гојазности (БМИ>30кг/м2). Укупно 20 особа има прекомерну телесну масу или вредности индекса телесне масе (БМИ) изнад нормалних вредности (87%).
Већина старијих особа нису пушачи. Код једног пушача су измерене вредности угљен-моноксида у издахнутом ваздуху и дати савети за престанак пушења.
Подељен  је и пригодан промотивни материјал (укупно 71  ком.). Локални медији су испратили акцију.
Лекари су после извршених мерења давали савете о важности промене начина исхране и усвајања здравих стилова живота, те значају редовних контрола здравља. Квалитет живота зависи и од ваших избора, зато улажите у своје здравље док сте још млади и редовно га контролишите. Скрининг спашава животе зато се обавезно одазовите на скрининг преглед.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић


1