srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Untitled Document

Акција провере фактора ризика у МЗ Кертварош
Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, у партнерству са Домом здравља Суботица, планира огранизовати промотивну акцију поводом обележавања Светског дана борбе против рака 6. фебруара у термину од 8 до 11 часова у просторијама МЗ Кертварош, ул. Марије Војнић Тошинице 14.
Запослени Завода ће свим заинтересованим суграђанима мерити телесну висину и тежину и утврдити степен ухрањености (БМИ-индекс телесне масе). После извршених мерења сви суграђани ће добити савете о здравом начину исхране и како да изгубе вишак килограма. Сви пушачи и они који су изложени дуванском диму ће моћи измерити вредност угљен-моноксида у издахнутом ваздуху на апарату смокилајзер. Сви пушачи ће добити савете како да буду ефикасни у остављању цигарета.
Запослени Дома здравља ће свим суграђанима мерити крвни притисак, шећер и масноће у крви. Свим суграђанима који су у доби од 50 до74 године код оба пола ће се урадити ФОБ тест (тест на присуство минималне количине крви у столици), а свим женама преглед дојки. По извршеним мерењима сви суграђани ће добити потребне савете, као и препоруку о потреби одазивања на скрининг прегледе.
Позивамо све суграђане да брину о своме здрављу и провере своје факторе ризика. Одазови се на скрининг преглед када добијеш позив! Промене су могуће, то можеш и ти. Мењај своје лоше навике у корист здравља, никада није касно.

Са акције

Дана 6. фебруара у термину од 8 до 11 часова су лекари и медицинске сестре Дома здравља Суботица и Завода за јавно здравље Суботица огранизовали промотивну акцију у МЗ Кертварош. Акција је имала за циљ промоцију скрининг прегледа и промоцију здравих понашања и контролу фактора ризика код одраслих особа.
Малигне болести је могуће спречити и успешно лечити. За то је потребно ангажовање сваког појединца и одговоран избор стила живота у корист здравља: непушење и неизложеност дуванском диму у радном и животном простору, умерено конзумирање алкохола, правилна исхрана и свакодневна физичка активност, као и редовни одласци на превентивне и скрининг прегледе у циљу раног откривања рака дојке, дебелог црева и грлића материце. И у Србији су, као и у другим одговорним земљама света, створени услови за реализацију скрининг прегледа, као најважније мере у раном откривању малигних промена па смо подсетили све наше суграђане на акцији да се обавезно одазову на скриннг када добију позив.

Акција је била слабо посећена, па је тек десетак суграђана проверио своје факторе ризика. Запослени Дома здравља су измерили крвни притисак, шећер и холестерол у крви, а све особе старије од 50 година су преузеле тест на откривање минималне количине крви у столици (ФОБ тест) и у четвртак, 08. фебруара, ће им тест бити очитан у просторијма месне заједнице. Запослени Завода су одређивали индекс телесне масе свим суграђанима на акцији и мерили вредност угљен моноксида у издахнутом ваздуху код пушача и пасивних пушача.
Лекари су после извршених мерења давали савете о важности промене начина исхране и усвајања здравих стилова живота, те значају редовних контрола здравља. Квалитет живота зависи и од ваших избора, зато улажите у своје здравље док сте још млади и редовно га контролишите. Скрининг спашава животе зато се обавезно одазовите на скрининг преглед.
Локални медији су испратили акцију.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине


1