srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ И ПЛУЋНИХ БОЛЕСТИ
Untitled Document Према подацима Светске здравствене организације коепидемија или упоредна епидемија СИДА/ТУБЕРКУЛОЗА представља глобалну опасност и негативан тренд још увек није заустављен. Стратегија Светске Здравствене Организације “Здравље за све у XXI веку” има 10 глобалних циљева, а циљеви 3, 5 и 6 директно се односе на туберкулозу. Циљ 3 гласи: Смањивање (снижавање) специфичних стопа обољевања, онеспособљености и умирања становништва односно реверзија глобалних трендова за пет главних пандемија: АИДС-а , туберкулозе, маларије, болести које су изазване дуваном и насиље/трауматизам.
Untitled Document

    Туберкулоза је заразна болести, вакцина је у широкој примени, али њена глобална проширеност у становништву је све већа. Болест се може развити једино после контакта особе са узрочником, а да ли ће се то догодити или неће зависи и од природне опште отпорности, односно од имунолошког одговора. Према истраживањима: вероватноћа развоја туберкулозе код здравих људи са добрим имунолошким одговором је око 10%, или на други начин речено ризик обољевања од туберкулозе код инфицираних особа са добром општом отпорношћу организма и са очуваним имунолошким системом износи - 10%. У нашем времену прогноза исхода болести може бити добра, пошто постоје лекови који је успешно лече. Туберкулоза је некада имала високу смртност, а и данас је тако у случају развоја мултирезистентног облика болести који настаје уколико се лечење (терапија) не спроводи на правилан и контролисан начин. Тада је смртност (леталитет) око 40%. Вакцина се примењује од половине прошлог века, али не пружа апсолутну заштиту. После излечене болести не остаје трајан специфични имунитет, па је тако могуће оболети од туберкулозе више пута у животу.
    Плућне и болести органа за дисање, акутне и хроничне, су веома честе као узрок обољевања и умирања становништва, без обзира на узраст и пол. Респираторне инфекције, рак плућа и душника, хронични бронхитис, упала плућа или плућна астма су само неке од добро познатих болести дисајних органа. Поред здравствених, не треба занемарити ни економске последице обољевања, како на оболелог тако и на породицу и заједницу, а оне су: одсуствовање са посла, инвалидитет, трошкови лечења, превремена смрт... Све ово је за многе људе могло бити спречено, јер је код ових болести (и туберкулозе) изражена висока повезаност обољевања са понашањем, навикама, као и са факторима који долазе из спољашње животне и радне средине, а на шта сви заједно можемо позитивно утицати. Мере спречавања ширења инфекције узрочником туберкулозе и узрочницима болести органа за дисање, а истовремено и мере личне заштите су следеће: Када се кије и кашље треба покрити уста и нос марамицом (најбоље папирном); Одмах се баца употребљена марамица у канту за отпатке, која има поклопац; Руке треба редовно и правилно прати топлом текућом водом и сапуном; Када нема марамице уста и нос покрити надлактицом. Када се кине у длан, одмах треба прати руке; Руковање, грлење и љубљење - избећи; Остати код куће када се појаве знаци и симптоми болести и позовати свог лекара! У циљу заштите од инфекције потребно је поштовати све препоручене превентивне мере.
Солидно образовање и боља социјално-економска ситуација могу повећати, квалитет живота сваке особе. Поред тога, значајно место и улогу има снажење свести и мотивација за одговоран однос према здрављу. Здрав начин живота и навике у корист здравља имају немерљив допринос у очувању и унапређењу квалитета живота и укупног здравља. Закључак који следи врло је једноставан и лако се изводи: могуће је смањивати стопе обољевања и умирања становништва од плућних болести и туберкулозе, па у том правцу треба наставити планско и мултисекторско деловање.

Статистички подаци за Севернобачки округ (СБО), у 2019. години

     У Севернобачком округу су стопе обољевања и умирања становништва од туберкулозе већ дужи временски период ниске. Према Извештајима Служби за лечење плућних болести и туберкулозе у Суботици и Бачкој Тополи током 2019. године лечено је од туберкулозе 8 новооткривених оболелих особа. Није било смртног исхода изазваног туберкулозом.                                      Од болести плућа и дисајних путева умрле су 142 особе, 85 мушког и 57 женског пола. У старосној категорији 60-69 година умрло је 37 особа (24 мушког и 13 женског пола) и учесталост смртног исхода повећава се са годинама старости. Три најучесталије дијагнозе су: Хронична обструктивна болест плућа, преминуло 57 особа (40,1%); Запаљење плућа, преминуло 17 особа (12%) и Едем плућа, преминуло 6 особа (4,2%).
   Удео умрлих од болести дисајних путева у укупној смртности становништва СБО у 2019. години је 5,4%.

Аутор: Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1