srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
ДАН ПЕШАЧЕЊА - 12. септембар 2020. године
Untitled Document

СРБИЈА ХОДА  - ЗА КОРАК БЛИЖЕ ЗДРАВЉУ“
12. септембар 2020. године

 

Планинарски савез Србије и ове године позива бројне планинарске организације, али и здравствене установе и друге организације и заједнице да се укључе у обележавање Дана пешачења у Србији са циљем заједничке промоције пешачења као вида здравих животних навика. У Суботици ће 12. септембра Планинарски клуб „Спартак“ у партнерству са Заводом за јавно здравље Суботица, Црвеним крстом Суботица, Инфостудом и Градом Суботица промовисати манифестацију „Србија хода – за корак ближе здрављу“. Циљ манифестације је мотивација суботичана, али и јавности Србије, да се тог дана покрене и прошета неком од пешачких стаза у околини града и да пешачење постане навика јер физичка активност има огроман значај за физичко и ментално здравље сваке особе. Изаберите кретање као пут до доброг здравља!

 • Прес
 • Са дана пешачења
 • Untitled Document

  Дан пешачења, 12. септембар 2020.
   „Србија хода – за корак ближе здрављу“

      Физичка активност је значајна за очување и унапређење физичког и менталног здравља сваког човека, независно од пола, узраста или расе. Принудни боравак у кући, изолациј у и стрес у претходном периоду смо сви искусили. Верујем да многи још страхују када су у затвореном простору због могућности инфекције са новим корона вирусом, као и да се сви радујемо могућностима да се можемо безбедно кретати на отвореном. Као стручњаци препоручујемо да свакодневно користите свој највећи орган – орган за кретање, и то у природи и на свежем ваздуху.
     Недостатак физичких активности идентификован је као четврти водећи фактор ризика глобалне смртности који је одговоран за 6% свих смртних случајева у свету. Процењује се да је у свету физичка неактивност примарни узрок око 25% случајева рака дојке и дебелог црева, 27% случајева шећерне болести и око 30% случајева болести срца.
      У свету је приближно трећина одраслих особа недовољно физички активна. У Европи је само 34% младих узраста 11, 13 и 15 година довољно физички активно према препорукама за добро здравље.
      Истраживања у Србији показују да препоручених 30 минута ходања сваког дана има 55% одраслих мушкараца и 46% жена. Фитнесом, спортом и рекреацијом у слободно време бар 3 пута недељно бави се 16% мушкараца и 5% жена. Осам од десет деце узраста 7-14 година је у слободно време 1-2 пута недељно има физичку активност тако да се задува и озноји. (Истраживање здравственог стања становништва Србије из 2013. године).
      Редовна, умерена и прилагођена физичка активност код одраслих превенира ризике од повишеног крвног притиска, срчаног и можданог удара, дијабетеса, рака (дојке, дебелог црева и простате), депресије и падова. Физичка активност унапређује укупно здравље и јача кости. Кључни је фактор потрошње енергије, односно енергетског баланса и контроле телесне тежине.
      Бројна истраживања су указала на позитивне ефекте свакодневне физичке активности у контроли нивоа масноће у крви и спречавању стварања наслага на зидовима крвних судова (атеросклероза), али и смањењу стреса и нервозе. Физичка активност унапређује раст и развој деце и младих, повећава самопоуздање, самопоштовање, осећај испуњености и задовољства.
      За добро здравље препоручује се одраслима најмање 30 минута свакодневне умерене физичке активности, а деци најмање 60 минута. Уколико до сада нисте били физички активни или нисте раније пешачили крените постепено и лагано продужавајте време активности и оптерећење. Ово је уједно и прилика да добијете предлоге стручних особа, наших познатих планинара и спортских радника, како да се припремите за пешачење. Можете добити савете лекара у вези вашег здравља.
      Поштујући правила превенције ширења епидемије COVID-19 ове године ће се Дан пешачења обележити у виду промоције пешачења и кретања као здравог стила живота. Уместо масовног окупљања и заједничког поласка грађанима ће бити понуђене мапе са обележеним пешачким трасама којима могу безбедно пешачити. Водичи Планинарског клуба „Спартак“ ће бити присутни на старту и на стазама као логистичка подршка заинтересованим грађанима. Штанд са промотивним материјалом и волонтерима ПК „Спартак“ биће постављени на Палићу код Водоторња, у суботу 12. септембра од 8.45 часова. Манифестацију подржавају и Завод за јавно здравље Суботица и Црвени крст Суботица, те Инфостуд и Град Суботица.

  Позивамо суботичане да изаберу кретање као прави пут до доброг здравља!

  Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине

  
  1