srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
10. СЕПТЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА
Untitled Document

“Радимо заједно како би се предупредило самоубиство”

Међународна асоцијација за превенцију самоубиства (IASP) уз подршку Светске здравствене организације (СЗО) обележава Светски дан превенције самоубиства 10. септембра. Тема обележавања “Радимо заједно како би се предупредило самоубиство” је иста као и прошлогодишња јер наглашава сарадњу као најважнији фактор за ефикасну превенцију самоубиства -  радити заједно на координиран начин користећи мултидисциплинарни приступ. Суицид је могуће спречити и свако од нас може помоћи како би се спасили људски животи и смањиле тренутне стопе суицида.  

 • Предрасуде о самоубиству
 • Одвојите минут
 • Запалите и Ви свећу 10. септембра у 20 часова!
 • Untitled Document

  Светски дан превенције самоубиства - “Радимо заједно како би се предупредило самоубиство”
  10. септембар 2020. године

      Превенција самоубистава је и даље универзални изазов. Самоубиства се налазе међу првих 20 водеcћих узрока смрти у свету за људе свих узраста. Одговорно је за више од 800.000 смртних случајева годишње или једном самоубиству сваких 40 секунди.
      Сваки изгубљени живот значи губуитак нечијег партнера, детета, родитеља, пријатеља или колеге. Због сваког самоубиства око 135 људи трпи интензивну жалост или су на други начин погођени. То је годишње 108 милиона људи који су дубоко погођени самоубилачким понашањем. Самоубилачко понашање укључује самоубиство, самоубилачке идеје и покушаје самоубиства. На свако самоубиство, 25 људи има покушај самоубиства, а много је већи број оних који имају озбиљне мисли о самоубиству.
      Прошле године је 37 особа у Севернобачком округу извршило суицид, што је за један мање него у 2018. години. Више је мушкараца извршило суицид (31 или 83,8%) него жена (6 или 16,2%). Посебно брине чињеница да је скоро 25% особа млађе од 50 година и да је чак њих 13,5% млађе од 30 година. Око 40% су узраста од 50 до 70 година, а 35% су старији од 70 година. У 62% случајева је суицид извршен вешањем.
      Стопе суицида су више код мушкараца него код жена и у свету износе 15 за мушкарце и 8 за жене на 100.000 становника. Србија спада у земље са средње високим стопама суицида (13,6 на 100.000), а у последње две деценије стопе лагано падају. Стопе су највише на северу земље, у Севернобачком (22,3 на 100.000) и Севернобанатском округу (32,1 на 100.000).
  Ове године је тема обележавања иста као и прошле године “Радимо заједно како би се предупредило самоубиство” јер наглашава сарадњу као најважнији фактор за ефикасну глобалну превенцију самоубиства. Сви ми имамо улогу и заједно можемо да се бавимо изазовима које доноси самоубилачко понашање у друштву данас.
      Самоубиство је резултат сложених генетских, психолошких, социјалних, културних и других фактора ризика, понекад комбинованих са искуствима трауме и губитка. Људи који одузму властити живот представљају хетерогену групу, са јединственим, сложеним и вишеструким узрочним утицајима који претходе њиховом завршном поступку. Таква хетерогеност представља изазове за стручњаке који се баве превенцијом самоубиства. Ови изазови могу се превазићи усвајањем међусекторског и интегративног приступа превенцији самоубиства.
      Често је могуће спречити самоубиство и ви можете бити кључни играч у превенцији! Можете направити разлику - као члан друштва, као дете, као родитељ, као пријатељ, као колега или као комшија. Постоје многе ствари које можете учинити свакодневно, а такође и на Светски дан превенције самоубиства, како бисте спречили самоубилачко понашање. Можете подићи свест о овом питању, образовати себе и друге о узроцима самоубиства и упозоравајућим знацима самоубиства, показати саосећање и бригу за оне који су у невољи у вашој заједници, поставити питање стигме повезане са самоубиством, суицидним понашањем и проблемима са менталним здрављем и поделити своја искуства.
      Потребно је радити на спречавању самоубиства. Позитивне предности тог рада су безграничне и одрживе и могу имати велики утицај. Рад може утицати не само на оне који су у невољи, већ и на оне који их воле, оне који раде на том пољу, али и на друштво у целини. Морамо се трудити да развијемо активности на превенцији самоубиства које су засноване на доказима и које досежу до оних који се боре у сваком делу света.
     Радити заједно је кључно за спречавање самоубиства. Спречавање самоубиства захтева напоре многих. Потребни су породица, пријатељи, сарадници, чланови заједнице, васпитачи, учитељи и наставници, верски лидери, здравствени радници, политички званичници и владе.
     Превенција самоубистава захтева интегративне стратегије које обухватају рад на нивоу појединца, система и целе заједнице. Истраживања сугеришу да ће напори на превенцији самоубистава бити много ефикаснији ако пређу на више нивоа и укључују вишеструке интервенције. То захтева интервенције које се спроводе у заједници и укључују социјалне и политичке реформе, као и интервенције које су намењене директно појединцима. Да бисмо достигли наш заједнички циљ у спречавању самоубилачког понашања ми као појединци, ми као организације, ми као законодавци и ми као чланови друштва морамо заједнички радити на координиран начин користећи мултидисциплинарни приступ.

      Свако може да допринесе спречавању самоубиства. Самоубилачко понашање је универзално, не познаје границе тако да утиче на све. Милиони људи који су сваке године погођени самоубилачким понашањем имају ексклузивни увид и јединствене гласове. Њихова искуства су непроцењива за информисање, за мере спречавања самоубиства и за пружање подршке онима који су погођени самоубиством. Укључивање људи са живим искуством самоубиства у истраживање, евалуацију и интервенцију требало би да буду кључно у раду сваке организације која се бави самоубилачким понашањем.
  Придружите се 10. септембра многима широм света који имају своју улогу у превенцији самоубиства.
  “Сваког дана губимо много живота због самоубиства, а много више је људи који су дубоко погођени њиховом смрћу. Ми разумемео и прихватамо све оне који доживљавају изазове самоубилачких идеја и оне који су изгубили вољене због самоубиства.”

  Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, специјалиста социјалне медицине

  
  1