srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
01.-07. АВГУСТ – СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА
Untitled Document

САВЕТОВАЊЕ О ДОЈЕЊУ КОЈЕ ПРУЖАЈУ ОБУЧЕНЕ ОСОБЕ

Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је обележавање Светске недеље дојења како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а ове године је у фокус основа за заговарање поставила “Саветовање о дојењу које пружају обучене особе”.

Најчешћа питања и одговори у вези дојења и COVID-19
Untitled Document

Светска недеља дојења 1–7. август 2020. године
САВЕТОВАЊЕ О ДОЈЕЊУ КОЈЕ ПРУЖАЈУ ОБУЧЕНЕ ОСОБЕ

    Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је обележавање Светске недеље дојења како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а ове године је у фокус основа за заговарање поставила “Саветовање о дојењу које пружају обучене особе. Саветовање о дојењу које пружају обучене особе значајно побољшава стопу дојења стога се позивају лидери влада, доносиоци политика, они који их спроводе, као и донатори да улажу у обезбеђивање приступа саветовању о дојењу мајкама од стране обучених особа: најмање шест пута почев од трудноће док дете не наврши две године и без додатних трошкова за породице.
    Бебе треба одмах ставити у положај контакта коже на кожу како би се омогућило дојење у току првог сата живота, треба практиковати искључиво дојење првих шест месеци и наставити дојење до две године старости или дуже. Недавне процене показују да само 46% беба почиње са дојењем у првом сату живота, док је око 44% одојчади млађе од 6 месеци искључиво дојено. Стопа настављања дојења у узрасту од 2 године је око 45%.
    Саветовање о дојењу које пружају обучене особе је кључно за побољшање стопе дојења. Светска здравствена организација развила је смернице које дефинишу очекиване услуге и компетенције особља које су неопходне за високо квалитетно саветовање о дојењу. Глобални преглед резултата у погледу дојења указује да је обухват саветовањем о дојењу од стране обучених особа недовољан. Државе морају учинити више како би пружиле квалитетно саветовање о дојењу од стране обучених особа свим породицама да би се обезбедила једнака нега за све и бољи исходи.
    Саветовање о дојењу је разговор током кога неко ко је прошао одговарајућу обуку слуша и одговара на размишљања и осећања жене која се односе на дојење, поштујући њену личну ситуацију и жеље. Саветовање о дојењу треба да пружи едукацију, отклони страхове и сумње, обезбеди стручну практичну помоћ и решавање проблема, као и смернице у периоду трудноће, током рођења детета и у постпорођајном периоду током прве две године живота детета. Потребно је да овакво саветовање буде приступачно, доступно и обезбеђено свим мајкама које доје, чак и у ванредним ситуацијама и у хуманитарним кризама.
    У 2019. години само око половина земаља је укључила саветовање о исхрани одојчади и мале деце у најмање три четвртине својих установа примарне здравствене заштите. Две трећине је имало програме у заједници који су укључивали саветовање у најмање три четвртине својих региона. Са друге стране саветовање о дојењу које пружају обучене особе допринело је смањењу ризика од непочињања дојења у првих сат времена по рођењу за 42%.
    Обележавање Светске недеље дојења је уједно и прилика да се јавност упозна са циљевима и активностима Националног програма подршке дојењу, породичној и развојној нези новорођенчета и да се још снажније пружи подршка саветовању о дојењу, како кроз финасијску подршку на едукацији свих здравствених радника који пружају ове услуге мајкама и дојиљама, тако и кроз подршку спровођењу Болница пријатеља беба у свим породилиштима.
Подржите и Ви дојење, пружите подршку родитељима данас! Тиме оснажујете породицу и доприносите њеном здрављу.

Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. соц. медицине, Начелник Центра за промоцију здравља


1