srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
Светски дан воде 2020
Untitled Document

Светски дан воде 2020

Oргaнизaциja уjeдињeних нaциja oбeлeжaвa сваке године 22. марта Светски дан воде, када се слави вода и подиже свест о 2,2 милијарде људи који живе без приступа безбедној води. Ради се о предузимању акција за борбу против глобалне кризе у вези сa водом. Основни фокус Светског дана воде је подршка постизању циља 6 одрживог развоја: вода и санитација за све до 2030. године.

Untitled Document

Уочи Светског дана воде , УН-water покреће глобалну јавну кампању путем сајта www.worldwaterday.org и на друштвеним медијима, дајући људима и организацијама алате за промоцију кампање заједно са својом циљном публиком.
              Светски дан воде 2020. говори о води и климатским променама и о томе како су ове две области нераскидиво повезане. Кампања показује на који начин правилна употреба воде може помоћи у смањењу поплава, суша, оскудице и загађења и помоћи у борби против самих климатских промена. Прилагођавањем утицајима климатских промена на воду заштитићемо здравље и спасити животе. Ефикаснијом употребом воде смањићемо продукцију гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

Које су кључне поруке овогодишње кампање?

• Не можемо себи приуштити да чекамо. Креатори климатске политике морају воду ставити у средиште акционих планова.
• Вода тече преко граница. Заједничким радом на ефикаснијем управљању водом, боримо се против климатских промена, штитимо заједнице и пословање.
• Вода може помоћи у борби против климатских промена:
- Влажне површине упијају угљендиоксид из ваздуха.
- Вегетација штити од поплаве и ерозије.
- Кишница се може чувати током сувих периода.
- Пречишћене отпадне воде се могу поново користити.
- Паметна пољопривреда.
• Свако има своју улогу. У нашем свакодневном животу постоје изненађујуће једноставни кораци које сви можемо предузети у циљу ублажавања ефеката климатских промена. Изаберите макар једну ствар данас:
- Пет минута туширања. Краће туширање је одличан начин за уштеду овог драгоценог ресурса.
- Једите више биљних намирница, изаберите оброк  биљног порекла.
- Искључите сву технику када је не користите. Искључивањем наших уређаја када их не користимо продужава се њихов век и потребно је мање енергије да се произведу нови.
- Не бацајте јестиву храну. Процењено је да је 1/3 све произведене хране у свету изгубљена или се одлаже. Смањење потрошње хране смањује потражњу пољопривреде, која је један од највећих потрошача воде.
- Купујте на одржив начин. Типичан пар фармерки узима 10.000 литара воде, што је једнако ономе колико једна особа попије за 10 година. Куповина робе из одговорних извора може имати велики утицај на потрошњу воде и других основних ресурса.

Још неколико чињеница

• Данас 1 од 3 особе - око 2,2 милијарде - живе без сигурне воде за пиће. (WHO/UNICEF 2019)
• До 2050. године до 5,7 милијарди људи могло би да живи у областима у којима недостаје воде један месец годишње, што би створило невиђену конкуренцију за воду. (UNESCO 2018)
• Снабдевање водом и санитација отпорни на климу могли би спасити животе више од 360.000 новорођенчади сваке године. (UN 2018)
• Ако ограничимо глобално загревање на 1,5 °C, у поређењу са 2 °C, могли бисмо смањити водни стрес изазван климом до 50%. (UN-Water 2019)
• Екстремно време - очекује се пораст учесталости и интензитета због климатских промена - узроковало је више од 90% великих катастрофа у последњој деценији. (UNDRR 2015)
• До 2040. године очекује се пораст глобалне потрошње енергије за преко 25%, а потражња за водом ће порасти за више од 50%, пре свега из производње, производње електричне енергије и домаћинстава. (Међународна агенција за енергију 2018 / UNESCO 2018).

Текст припремила:
спец.др мед. Зорица Мамужић Кукић         

Извор података:

https://www.worldwaterday.org
https://www.unwater.org/publication_categories/world-water-development-report/
https://www.unwater.org/publications/un-water-policy-brief-on-climate-change-and-water/


1