srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА, 4. ФЕБРУАР
Untitled Document

“ЈА САМ, ЈА ХОЋУ”

Према подацима Регистра за рак Завода за јавно здравље Суботица у 2017. години је у Севернобачком округу било 1146 новооболелих од рака, више мушкараца (596) него жена (550). У истој години је 591 особа умрло од рака, од тога 328 мушкараца и 263 жене. Мушкарци су најчешће оболевали од рака плућа и бронха, дебелог црева, простате и мокраћне бешике. Код жена су најчешћи рак дојке, дебелог црева, плућа и бронха.

 • Акција провере фактора ризика у МЗ Гат
 • Untitled Document

      Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица, у партнерству са Домом здравља Суботица, планира огранизовати промотивну акцију поводом обележавања Светског дана борбе против рака:
  - 04. фебруара у термину од 8 до 11 часова у просторијама МЗ Гат, ул. Руђера Бошковића 22
      Запослени Завода ће свим заинтересованим суграђанима мерити телесну висину и тежину и утврдити степен ухрањености (БМИ-индекс телесне масе). Мерења ће се вршити на ваги која поред БМИ одређује и проценат масног ткива, воде и висцералне масти, мери мишићну и коштану масу и одређује конституцију тела. Прецизнија мерења ће дати и могућност да се комплетније сагледа статус ухрањености и дају прецизнија упутства и савети у вези са исхраном, уносом течности и физичком активности. Сви пушачи и они који су изложени дуванском диму ће моћи измерити вредност угљен-моноксида у издахнутом ваздуху на апарату смокилајзер. Сви пушачи ће добити савете како да буду ефикасни у остављању цигарета.
      Запослени Дома здравља ће свим суграђанима мерити крвни притисак, шећер и масноће у крви. Свим суграђанима који су у доби од 50 до74 године код оба пола ће се урадити ФОБ тест (тест на присуство минималне количине крви у столици), а свим женама преглед дојки. По извршеним мерењима сви суграђани ће добити потребне савете, као и препоруку о потреби одазивања на скрининг прегледе.
      Позивамо све суграђане да брину о своме здрављу и провере своје факторе ризика. Одазови се на скрининг преглед када добијеш позив! Промене су могуће, то можеш и ти. Мењај своје лоше навике у корист здравља, никада није касно.

  Аутор: Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић

  
  1