srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
31. ЈАНУАР НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА
Untitled Document

“ЖИВОТ БЕЗ ДУВАНА - ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ НОВИХ ГЕНЕРАЦИЈА”

Темом овогодишњег обележавања Националног дана без дувана жели се скренути пажња доносиоца одлука и јавност на штетне последице употребе дувана и излагања дуванском диму, као и на важност промоције здравог живота у окружењу без дувана и значаја престанка употребе дуванских производа. Посебно се наглашава значај заштите младих од употребе дувана и указује на нове изазаове у вези са дуваном са којим се млади сусрећу.

 • Конференција за новинаре
 • Акција провере фактора ризика у Мегамаркету 024„Универеxпорт“
 • Едукације средњошколаца у Црвеном крсту
 • Ликовни конкурс за основце
 • Untitled Document

  НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА, 31. ЈАНУАР 2020.
  “ЖИВОТ БЕЗ ДУВАНА – ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ НОВИХ ГЕНЕРАЦИЈА”

      Национални дан без дувана се у Србији обележава више од две деценије. Овогодишњи слоган, „Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација”, упозорава доносиоце одлука и јавност на штетне последице употребе дувана и излагања дуванском диму, као и на неопходност промоције живота у окружењу без дувана и значаја престанка употребе дуванских производа. Посебно се наглашава значај заштите младих од употребе дувана и указује на нове изазове у вези са дуваном са којима се млади сусрећу.
      У свету пуши преко 1 милијарде људи, а у Европи 26% становника. Годишње у свету услед употребе дувана и изложености дуванском диму умре око 8 милиона људи или сваки дан више од 20.000 људи. Процена је да у Србији пуши око 2,5 милиона одраслих становника и да ће због тога преверемно умрети најмање 15.000 људи. Резултати последњег истраживања показују да пуши 11% деце узраста 13-15 годин (ГYТС из 2017. године), подједнако дечаци и девојчице, док 9% младих пуше наргиле и 6% користи електронску цигарету. Дуванском диму у својим домовима изложено је 61,4% ученика овог узраста. Шест од десет пушача овог узраста је покушало да престане са пушењем у последњих 12 месеци. Забрињавају подаци да 70,4% ученика који сада пуше купују цигарете у продавницама, самопослугама или на киосцима и чак 82,6% њих није било спречено да их купе због својих година. Охрабрује да 82,2% ученика подржава забрану пушења у затвореним јавним местима.
      Дувански производи су претња за сваку особу без обзира на пол, узраст, расу, културни или образовани ниво. Употреба дувана и изложеност диму доводе до патње, болести и превремене смрти. Дуванска индустрија користи врло прикривене и манипулативне технике како би рекламирала и пласирала нове дуванске производе као „безбедније од цигарета“ или као „нешкодљиве по околину“ (нпр. наргиле, е-цигарете, е-наргиле, ИQОС и др.). Канали рекламирања и технике маркетинга јасно указују да су млади и нове генерације циљна група коју дуванска индустрија жели да регрутује у редове будућих редовних корисника својих производа.
      Пушење наргиле је све популарније међу младима. Дувнаска индустирја се побринула да обезбеди ароматизовани дуван масел који чини да је дуван пријатног укуса и мириса (преко 15000 различитих арома). Друштвена прихватљивост пушења и популарност кафетерија и ресторана су додатно допринеле коришћењу наргила, као и промоција путем мас медија и социјалних мрежа јер су то канали комуникације које млади највише користе. Непостојање политике и регулатива за наргиле иде на руку дуванске индустрије. Не треба заборавити ни заблуде младих који мисле да је пушење наргила мање штетно по здравље.
      Дим наргиле је токсичан. Лабораторијске анализе дима наргиле су показале мерљиве количине канцерогених и токсичних супстанци, а сагоревањем угља ослобађа се велика количина угљен-моноксида. Без обзира да ли се пуши дуван или нека друга биљна мешавина у наргили, пушење наргиле има штетан ефекат због сагоревања угља и удисања дима. У поређењу са цигаретама, дим из наргиле садржи веће концентрације токсичних материја: арсена, олова и никла, 36 пута већу концентрацију катрана и 15 пута већу концентрацију угљен-моноксида него једна цигарета. Пушење наргиле у трајању 45-60 минута излаже организам пушача истој количини катрана и угљен-моноксида као пушење једне кутије цигарета (мало је пушача који попуше целу кутију за један сат).
      СЗО упозорава да не постоје безбедни дувански производи, безбедан начин и ниво коришћења дуванских производа, као ни сигуран ниво излагања дуванском диму. Живот без дувана је једини прави избор.
      Направимо прави избор за себе и наше најмилије, нашу децу. Донеси одлуку и престани да пушиш данас. Ти то можеш! Уколико је потребно потражи помоћ код свог лекара или у Саветовалишту за одвикавање од пушења.

 • “ЖИВОТ БЕЗ ДУВАНА – ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ НОВИХ ГЕНЕРАЦИЈА”
 • Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине, начелник Центра за промоцију здравља

  
  1