srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
ОКТОБАР ОБОЈЕН У РОЗЕ – МЕСЕЦ ПОСВЕЋЕН ПРЕВЕНЦИЈИ РАКА ДОЈКЕ
Untitled Document

Рак дојке је водећи узрок обољевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају здравих облика понашања у превенцији рака дојке, као и значају раног откривања и могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.

Твој живот зависи од раног откривања.
Један снимак – минут за сигурност.
Сачувај своје здравље, одазови се!

 • Изложба „Pink Ribbon Serbia“ и Конференција за новинаре у Галерији Отвореног универзитета Суботица
 • Едукативна трибина и промотивна акција у Црвеном крсту Суботица „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?”
 • Са промотивне акције у МЗ Бачки Виногради
 • Untitled Document

  ОКТОБАР, МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
      Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од карцинома дојке.
      Рак дојке је водећа малигна болест код жена, како у развијеним тако и у земљама у развоју. Ризик да оболи од карцинома дојке има свака 8 до 12 жена. Према подацима Светске здравствене организације и ГЛОБОЦАН 2018. у свету сваке године од карцинома дојке оболи више од 2 милиона жена, а преко пола милиона умре. Према подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у Србији је 2014. године регистровано 3690 новооткривених случајева карцинома дојке, док је 1648 жена изгубило битку са овом болешћу.
  Према подацима Регистра за рак суботичког Завода за јавно здравље у 2017. години је од карцинома дојке укупно оболело 111 жена, а њих 37 су умрле.
      Од укупног броја новооболелих жена у свету од 20% до 30% су млађе од 50 година, а око 33% су у доби 50-64 године. Број оболелих жена према броју становника у нашој земљи јесте сличан другим земљама у окружењу. Према броју умрлих жена на жалост, наша земља заузима неславно друго место у Европи, због дијагностиковања карцинома дојке у касној фази. Када се карцином дојке открије у раној фази болести, применом адекватне терапије и континуираним лечењем може се спасити живот и унапредити квалитет живота оболелих жена.
      Према подацима из Јапана стопа преживаљавња је 10 година, а када се карцином дојке открије у раној фази око 90% жена може да се излечи. У Србији се у моменту постављања дијагнозе код 2/3 жена болест налази у одмаклом стадијуму, а успешност лечења зависи од проширености болести у тренутку постављања дијагнозе.
      Наша земља спроводи организовани скрининг рака дојке од 2012. године. У току је реализација другог круга позивања суботичанки у организовани скрининга који се спроводи широм Србије.
      За девет месеци ове године суботички Дом здравља је позвао 3003 жене (мамограф углавном радио, у квару био краће време у септембру), а урађена је 1901 мамографија. Код 22 жене је постављена сумња на патолошки процес и упућене су на додатну дијагностику у Сремску Каменицу. Није мали број жена чије адресе нису ажуриране/одселиле се или непозната адреса, чак 20%. Око 19% жена су искључене из скрининга према предложеним критеријумима (највећи број су урадиле мамографију у задње две године или имају свој режим прегледа). Стопа урађених мамографија у односу на укупан број позваних је 63%, а ако се одузму искључене жене онда је стопа 79% што је значајно више него у првом кругу скрининга када је тек свака трећа позвана жена урадила мамографију.
      Важно је да се жене циљне популације од 50 до 69 година старости обавезно одазову на позив за скрининг мамографију у оквиру организованог националног скрининга на рано откривање рака дојке. Тренутно се позивају жене рођене 1968. године. Уз вашу помоћ, готовосваки случај рака дојке може бити спречен!Одазови се на скрининг!

  Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине, координатор за скрининге     

  
  1