srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
Светски дан чистих руку – 15. октобар
Untitled Document

Генерална скупштина Уједињених Нација је 2008. годину прогласила Међународном годином санитације и Светски дан чистих руку је био централни догађај у активностима које су дале подстицај за мобилизацију милиона људи широм света да перу своје руке сапуном да би се на тај начин унапредила хигјенска пракса, и смањила изложеност бројним узрочницима поремећаја здравља и болести. Глобална иницијатива Прање руку сапуном има међународни карактер и од 2001. године укључује у своју делатност бројне светске организације међу којима су широј јавности најпознатијеUNICEF и Светска банка. Први пут је Светски дан чистих руку обележен 15. октобра 2008. године, код нас и у целом Свету.

Untitled Document

Најважнији циљ установљеног Светског дана чистих руку је развој културе прања руку становништва, како на глобалном тако и на локалном нивоу. Истраживања су доказала да је прање руку топлом водом и сапуном једна од најкориснијих и сигурно најисплативијих мера спречавања болести праћених проливом, и упале плућа, а управо су те болести најодговорније за умирање деце узраста до године дана. Прање руку сапуном је веома успешан начин да се спрече и многе друге цревне и инфекције дисајних путева, односно болести органа за варење и дисање.Хигијеном руку се спречава преношење микроорганизама, проузроковача болничких инфекција, од којих посебан значај имају бактерије отпорне на антибиотике. Правилном хигијеном руку не само што ће се смањити број болничких инфекција, већ ће се смањити и употреба антибитотика, а повећати безбедност пацијената. 
На основу изнетих, само најважнијих, чињеница лако се може закључити због чега ће ширење навике прања руку сапуном, увек када је то потребно, допринети достизању  Миленијумског циља Светске Здравствене Организације: Смањење умирања деце у старосној групи  до 5 година за две трећине. Економске добити од постизања овог циља везаног за санитарно- здравствене мере могу се лако израчунати – јадан долар улагања доноси десет долара добити. Као и увек када су болести у питању - најбоље је спречити!

Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине


1