srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
Светски дан срца – 2019. године
Untitled Document
Светски дан срца је установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету око 17,9 милиона људи умре од последица болести срца и крвних судова (КВБ), а процењује се да ће до 2030. године тај број да порасте на преко 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85% превремених смртних исхода може да се спречи контролом, односно искључивањем главних фактора ризика (дувански дим, неправилна исхрана и физичка неактивност).                                   
 • Са конференције
 • Са акције
 • Са трибине
 • Untitled Document

      Ове године Светски дан срца се обележава под слоганом „БУДИ ХЕРОЈ СВОГА СРЦА” са жељом да се створи глобална заједница Хероја наших срца. То су људи из свих сфера живота широм света који сада делују како би они и њихове породице живели здравијим животом. Они су се обавезали да ће припремати здраве оброке и да ће се правилно хранити, да ће својим примером показати деци како да буду физички активнија, да ће забранити пушење у својој кући/стану и помоћи другима да престану са овом лошом навиком. Здравствени радници ће наставити да помажу саветима свим пушачима да престану да пуше.
      Сви можемо бити хероји свога срца тако што ћемо обећати себи, својој породици, својим пријатељима, својим болесницима, становништву да мале промене у животном стилу могу утицати на здравље нашег срца: престанак пушења, правилна исхрана, 30 минута физичке активности дневно могу да помогну у превенцији болести срца и крвих судова.Стратегија за превенцију и контролу хроничних незаразних болести (ХНБ) са акционим планом подржана је од стране доносиоца одлука. 
  Најзначајнији фактори ризика за настанак кардиоваскуларних болести су следећи: Већина KВБ је узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест. Међутим, постоје и неки фактори ризика који не могу да се контролишу или барем не могу у потпуности. Међу најзначајније факторе ризика, који су одговорни за смртност од KВБ, убрајају се повишен крвни притисак (коме се приписује 13% смртних случајева на глобалном нивоу), затим употреба дувана (10%), повишен ниво шећера у крви (6%), физичка неактивност (6%) и прекомерна телесна маса и гојазност (5%), значајан је и ниво холестерола и масноће у крви, што посматрамо у склопу начина исхране одређене особе, па и породице.
  Постоје, дакле фактори ризика на које можемо да утичемо својим понашањем и навикама, али постоје и они који не могу да се мењају, (непроменљиви фактори ризика). Особе из ових ризичних група би требало да редовније контролишу своје здравље. 
  Године старости: Kардиоваскуларна болест  постаје све чешћа појава у старијем животном добу. Старењем и срце пролази кроз  постепене физиолошке промене, чак и у одсуству болести. Срчане коморе постају круте и раде мање ефикасно. физиолошке промене настале са процесом старења могу да допринесу додатним компликацијама и проблемима при лечењу KВБ. 
  Пол: Мушки пол има већи ризик за појаву бол. срца од жена у пременопаузи, а у менопаузи / постменопаузи ризик за појаву KВБ постаје исти као и за особе мушког пола. Нема разлике у ризику за настанак можданог удара када према полу посматрамо.
  Болести у породици: Позитивна породична историја  КВБ указује на повећани ризик код потомака. Ако је првостепени крвни сродник имао коронарну болест срца или мождани удар пре 55. године живота (рођак мушког пола) или пре 65. године живота (рођак женског пола), ризик је већи. 
  Морталитет од болести срца и крвних судова - Статистички подаци за СБО, 2018. године
  Од болести срца и крвних судова (КВБ) је у Севернобачком округу, 2018. године умрло 1430 особа (636 мушког и 749 женског пола). Удео ових болести у укупном/општем морталитету становништва Округа је 53% .
  Удео најучесталијих дијагноза у специфичном морталитету КВБ :
  1. Повишен крвни притисак (314 особа / 22%);
  2. Атеросклероза (291 особа /20%);
  3. Обољења срчаног мишића (240 особа /16,8%); 
  4. Хронична исхемијска болест срца (126 особа /8,8%)
  5. Инфаркт мозга (120 особа / 8,4%).

  Др Зорица В. Драгаш, Специјалиста социјалне медицине

  
  1