srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
10. СЕПТЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА
Untitled Document

10. СЕПТЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА
“Радимо заједно како би се предупредило самоубиство”

Међународна асоцијација за превенцију самоубиства (ИАСП) уз подршку Светске здравствене организације (СЗО) 10. септембра обележава Светски дан превенције самоубиства. Тема обележавања “Радимо заједно како би се предупредило самоубиство” је иста као и прошлогодишња и биће задржана и у 2020. години јер наглашава најважнији фактор за ефикасну глобалну превенцију самоубиства - сарадњу. Радити заједно на координиран начин користећи мултидисциплинарни приступ је кључно за превенцију самоубиства. Суицид је могуће спречити и свако од нас може помоћи како би се спасили људски животи и смањиле тренутне стопе суицида.

 • Предрасуде о самоубиству
 • Одвојите минут
 • Запалите и Ви свећу 10. септембра у 20 часова!
 • Untitled Document

  Светски дан превенције самоубиства - “Радимо заједно како би се предупредило самоубиство”
  10. септембар 2019. године

  Превенција самоубистава остаје универзални изазов. Сваке године самоубиство је међу првих 20 водећих узрока смрти глобално за људе свих узраста. Одговорно је за више од 800.000 смртних случајева, што је једнако једном самоубиству сваких 40 секунди.
  Сваки изгубљени живот је изгубљен нечији партнер, дете, родитељ, пријатељ или колега. За свако самоубиство око 135 људи трпи интензивну жалост или су на други начин погођени. То је годишње 108 милиона људи који су дубоко погођени самоубилачким понашањем. Самоубилачко понашање укључује самоубиство, самоубилачке идеје и покушаје самоубиства. На свако самоубиство, 25 људи има покушај самоубиства, а много је већи број оних који имају озбиљне мисли о самоубиству.
  Прошле године је 949 особа у Србији извршило суицид, од тога је трећина или 305 из Војводине и 40 особа из Севернобачког округа (СБО). У СБО је више мушкараца извршило суицид (71%), а посебно брине чињеница да је 16% особа млађе од 50 година. Половина је узраста од 50 до 70 година (52%), а 32% су старији од 70 година. У 66% случајева је суицид извршен вешањем.
  Стопе суицида су више код мушкараца него код жена и у свету износе 15 за мушкарце и 8 за жене на 100.000 становника. Србија спада у земље са средње високимћстопама суицида (13,6 на 100.000), а у последње две деценије стопе лагано падају. Стопе су највише у на северу земље, у Севернобачком (22,3 на 100.000) и Севернобанатском округу (32,1 на 100.000).
  Самоубиство је резултат сложених генетских, психолошких, социјалних, културних и других фактора ризика, понекад комбинованих са искуствима трауме и губитка. Људи који одузму властити живот представљају хетерогену групу, са јединственим, сложеним и вишеструким узрочним утицајима који претходе њиховом завршном поступку. Таква хетерогеност представља изазове за стручњаке који се баве превенцијом самоубиства. Ови изазови могу се превазићи усвајањем међусекторског и и нтегративног приступа превенцији самоубиства.
  Често је могуће спречити самоубиство и ви можете бити кључни играч у превенцији! Можете направити разлику - као члан друштва, као дете, као родитељ, као пријатељ, као колега или као комшија. Постоје многе ствари које можете учинити свакодневно, а такође и на Светски дану превенције самоубиства, како бисте спречили самоубилачко понашање. Можете подићи свест о овом питању, образовати себе и друге о узроцима самоубиства и упозоравајућим знацима за самоубиство, показати саосећање и бригу за оне који су у невољи у вашој заједници, поставити питање стигме повезане са самоубиством, суицидним понашањем и проблемима са менталним здрављем и поделите своја искуства.
  Потребно је радити на спречавању самоубиства. Позитивне предности овог рада су безграничне и одрживе и могу имати велики утицај. Рад може утицати не само на оне који су у невољи, већ и на оне који их воле, оне који раде на том пољу, али и на друштво у целини. Морамо се трудити да развијемо активности на превенцији самоубиства које су засноване на доказима и које досежу до оних који се боре у сваком делу света.
  Радити заједно је кључно за спречавање самоубиства. Спречавање самоубиства захтева напоре многих. Потребна је породица, пријатељи, сарадници, чланови заједнице, васпитачи, учитељи и наставници, верски лидери, здравствени радници, политички званичници и владе.
  Превенција самоубистава захтева интегративне стратегије које обухватају рад на нивоу појединца, система и целе заједнице. Истраживања сугеришу да ће напори на превенцији самоубистава бити много ефикаснији ако пређу на више нивоа и укључују вишеструке интервенције. То захтева интервенције које се спроводе у заједници и укључују социјалне и политичке реформе, као и интервенције које су намењене директно појединцима. Да бисмо достигли наш заједнички циљ у спречавању самоубилачког понашања ми као појединци, ми као организације, ми као законодавци и ми као чланови друштва морамо заједнички радити на координиран начин користећи мултидисциплинарни приступ.

  Свако може да допринесе спречавању самоубиства. Самоубилачко понашање је универзално, не познаје границе тако да утиче на све. Милиони људи који су сваке године погођени самоубилачким понашањем имају ексклузивни увид и јединствене гласове. Њихова искуства су непроцењива за информисање, за мере спречавања самоубиства и за утицај на пружању подршке онима који су погођени самоубиством. Укључивање људи са живим искуством самоубиства у истраживање, евалуацију и интервенцију требало би да буду кључно у раду сваке организације која се бави самоубилачким понашањем.
  Ове године је тема обележавања “Радимо заједно како би се предупредило самоубиство”. Ова тема ће бити задржана и у 2019. и 2020. години јер наглашава најважнији фактор за ефикасну глобалну превенцију самоубиства - сарадњу. Сви ми имамо улогу и заједно можемо да се бавимо изазовима које доноси самоубилачко понашање у друштву данас. Придружите се 10. септембра многима широм света који имају своју улогу у превенцији самоубиства.
  “Сваког дана губимо много живота због самоубиство, а много више је људи који су дубоко погођени њиховом смрћу. Ми разумемео и прихватамо све оне који доживљавају изазове самоубилачких идеја и оне који су изгубили вољене због самоубиства.”

   

  Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, специјалиста социјалне медицине

   

   

  
  1