srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
28. ЈУЛ – СВЕТСКИ ДАН ХЕПАТИТИСА
Untitled Document

Инвестирајте у елиминацију хепатитиса

У свету живи 325 миллиона људи са хепатитисом Б и Ц, а 2,8 милиона људи су инфицирани само у 2017. години. Преко 80% људи који живе са хепатитисом немају доступне услуге превенције, тестирања и лечења. Светска здравствена организација наглашава да ће бити потребно додатно 6 милијарди УС $ улагања за достизање глобалног циља елиминације хепатитиса до 2030. године.

Untitled Document

Светски дан хепатитиса 2019
“Инвестирајте у елиминацију хепатитиса”

   Хепатитис је запаљенско обољење јетре изазвано вирусима, а има их 5 типова: А, Б, Ц, Д и Е. Хепатитис А, Б и Ц превладавају на Филипинима.
 Вирусни хепатитис Б и Ц погађају 325 милиона људи широм света, узрокујући 1,4 милиона смртних случајева годишње. То је друга главна заразна болест након туберкулозе, а 9 пута више људи је заражено хепатитисом него ХИВ-ом. Хепатитис је могуће спречити и лечити, а хепатитис Ц је излечив. Међутим, преко 80% људи који живе са хепатитисом немају доступне услуге превенције, тестирања и лечења.
 Током кампање Светског дана хепатитиса, Светска здравствена организација (СЗО) позива све земље и партнере да промовишу тему “Инвестирајте у елиминацију хепатитиса“. СЗО ће објавити нове процене за додатне инвестиције потребне за постизање глобално договорених циљева елиминације хепатитиса до 2030. године, у контексту универзалног здравственог осигурања. Земља домаћин овогодишњег Светског дана хепатитиса је Пакистан. Глобални догађаји ће се одржати у Исламабаду, Пакистан 27. и 28. јула 2019. године.
Топ 10 порука за креаторе политике
 Нова анализа трошкова СЗО наглашава да ће бити потребно додатно финансирање од 6 милијарди долара годишње у земљама са ниским и средњим приходима између 2016. и 2030. године, како би се достигли циљеви елиминације хепатитиса. У 2016. години уложено је само 0,5 милијарди америчких долара, а ову суму су углавном саме земље издвојиле.

 • Вирусни хепатитис Б и Ц су водеће инфективне убице, али већина глобалних лидера и јавности остаје несвесна тога. Вирусни хепатитис Б и Ц погађају 325 милиона људи широм света, што доводи до око 1,4 милиона смрти годишње. То је друга главна заразна болест након туберкулозе, а 9 пута више људи је заражено хепатитисом него ХИВ-ом. Смрти од хепатитиса се повећавају током протекле две деценије, што указује на недостатак глобалне свести и деловања, укључујући и оне међу највишим доносиоцима одлука.
 • Упркос овој ситуацији, много се може урадити: хепатитис се може спречити, дијагностиковати и успешно лечити. Вакцина против хепатитиса Б је 98-100% ефикасна у спречавању нових инфекција. Људи треба да буду тестирани на хепатитис Б и ако се установи да су позитивни и подобни за лечење, да им се обезбеди доживотни третман. У случају хепатитиса Ц, људи се могу излечити једноставним 2-3месечним третманом антивирусним леком са директним дејством.
 • Међутим, већина људи који живе са хепатитисом, преко 80%, немају приступ тестирању или лечењу. Међу људима који живе са хепатитисом Б, само 10% (27 милиона) је знало свој статус инфекције у 2016. години. Од ових дијагностикованих, само 17% (4,5 милиона) људи је добило третман. Међу људима који живе са хепатитисом Ц, 19% (13,1 милиона) је знало свој статус инфекције у 2017. години, од чега је 15% (2 милиона) добило лек у истој години. У периоду између 2014. и 2017. године 5 милиона људи у свету је добило лек за хепатитис Ц.
 • У исто вријеме, људи постају новоинфицирани због недостатка превентивних услуга. У 2017. години 1,1 милион људи је новоинфицирано и развило хроничну хепатитис Б инфекцију, а 1,75 милиона људи је развило хроничну хепатитис Ц инфекцију. Заједно хепатитис Б и Ц чине највећи број нових инфекција међу другим главним заразним болестима као што су ХИВ и туберкулоза. Хитно је потребно развијати програме смањења штете због ових инфекција, побољшати услуге контроле крви и инфекција и повећати напоре за вакцинацију против хепатитиса Б.
 • Постизање елиминације хепатитиса до 2030. године ће захтевати велико повећање средстава за превенцију хепатитиса, услуге тестирања и лечења као део постизања универзалног здравственог осигурања. Нова анализа трошкова СЗО наглашава да ће бити потребно додатно финансирање од 6 милијарди долара годишње у земљама са ниским и средњим приходима између 2016. и 2030. године, како би се достигли циљеви елиминације хепатитиса. У 2016. години уложено је само 0,5 милијарди америчких долара, а ову суму се углавном обезбедиле саме земље.
 • Земље морају осигурати да национални планови за тестирање и лечење хепатитиса укључују наменско финансирање и инвестиције. Од априла 2019. године, 124 земље су развиле или развијају националне планове и стратегије за хепатитис. Али многим од ових планова недостаје финансирање. У 2017. години, само 58% од 82 пријављене земље са ниским и средњим приходима је укључило финансирање у своје националне планове за хепатитис. Већи напредак је могућ када земље буду улагале и у услуге тестирања и лечења хепатитиса.
 • Земље треба да траже оптималне цене за лекове и дијагностику. Нова анализа СЗО показује да су тестирање и лечење хепатитиса интервенције високог учинка које могу помоћи земљама да убрзају напредак према постављеним циљевима до 2030. године. Али цене лекова и тестова су веома неуједначене и могу бити веома скупе у неким земљама. На пример, лекови за хепатитис Ц могу да коштају и до 120 000 УСД у неким земљама са високим приходима. Али у Пакистану се исто лечење може добити за 20 УСД. Земље и партнери морају заједнички радити на постизању најповољнијих цена за лекове и дијагностику хепатитис како би се омогућио приступ већем броју људи.
 • Улагање у хепатитис је паметна одлука за укупне здравствене исходе. Улагања у елиминацију хепатитиса довела би до повећања глобалне цене здравља за 1,5%, али би таква улагања донела већи поврат у виду бољег општег здравственог исхода. Финансирање услуга тестирања и лечења хепатитиса, као дио глобалних напора, може смањити глобалну смртност за 5% и повећати године здравог живота за око 10% до 2030. године.
 • Инвестирање у тестирање и лечење хепатитиса значи спречавање рака јетре. Хроничне инфекције вируса хепатитиса Б и Ц можда неће показивати симптоме дужи период, понекад године или деценије. Полако и тихо оштећују јетру и на крају изазивају рак. Више од 60% случајева рака јетре је посљедица касног тестирања и лечења инфекција вирусним хепатитисом Б и Ц. Две треćине ових случајева рака узроковано је хепатитисом Б, а једна треćина хепатитисом Ц.
 • На Светски дан хепатитиса 2019, придружите се циљу да помогнете 325 милиона људи. Зауставите незнање и занемаривање вирусног хепатитиса - делите информације о томе. Образујте себе и друге, упознајте ризике за вирусни хепатитис и могућности за услуге тестирања. Ако вам је дијагностикован хепатитис Б или Ц, разговарајте са здравственим радницима о могућем лечењу, надзору или врстама терапије. Ако се открију рано, ризик од хроничних болести и финансијског оптерећења за вас и вашу породицу могу се избећи. Предузмите акцију данас!

Поруке за јавност
Знати. Превенирати. Тестирати. Лечити. Елиминисати хепатитис.
Да ли сте у опасности?
Тестирајте се! Рано тестирање значи рано лечење како би се спречило обољење и спасио ваш живот.
Да ли сте заштићени?
Хепатитис Б и Ц се могу спречити. Свака ињекција би требала бити сигурна. Вакцина против хепатитиса Б пружа доживотну заштиту. Хепатитис Б и Ц се могу преносити полним путем, стога се заштитите помоћу кондома. Будите јаки: лечите се или излечите од хепатитиса. Ако сте позитивни на тестирању, питајте да ли вам је потребан третман - немојте одлагати.
Живите са хепатитисом Б?
Неки људи ће требати лечење и могу остати здрави уз доживотну терапију.
Живите са хепатитисом Ц?
Тромесечни третман може излечити инфекцију.
Ко припада ризичној групи и ко би требао да се тестира?
Особе са хемофилијом, инсулин зависни дијабетичари, особе на хемодијализи, полни партнери особа са хепатитисом Б који су носиоци анигена (ХБсАг+), штићеници установа социјане заштите, здравствени радници, ученици и студенти здравствене струке и интравенски корисници психоактивних супстанци.
У току прошле године у Суботици су тестирани сви добровољни даваоци крви (5423 особе), све труднице (1204) и све особе из групе под ризиком (260 особа). Укупно је откривено 0,2% позивитних особа на тестирању, а у групи са ризиком је 2,3% позитивних.

Превенција хепатитиса Б и Ц

 • вакцинишите се вакцином против хепатитиса Б
 • никада не делите игле и прибор за бријање
 • упражњавајте безбедан секс, користите кондом
 • правилно рукујте и одлажите оштре предмете
 • прихватите крв само из тестираних извора

Превенција хепатитиса А

 • користите само здравствено безбедну пијаћу воду
 • једите само здравствено безбедну храну
 • правилно одлажите отпадне воде
 • спроводите правилну хигијену руку
 • вакцинишите се вакцином против хепатитиса А

1