srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
5.јун – Светски дан заштите животне средине
Untitled Document

Светски дан заштите животне средине

Тема овогодишњег обележавања Светског дана заштите животне средине је „Загађење ваздуха”. Здравствени ефекти загађења ваздуха на глобалном нивоу су озбиљни – једна трећина инфаркта срца, рака плућа и срчаних болести настаје услед утицаја загађеног ваздуха. Ово је утицај једнак пушењу дуванских производа.

Untitled Document

Обзиром да је на територији града Суботице према актуелним мерењима ваздух ткз. треће категорије, односно прекомерно загађен ваздух услед високих концентрација суспендованих честица PM10 и PM2.5, ова је тема и за нас локално врло актуелна. 
У нашој земљи је од 2010. године прописана регулатива мониторинга две фракције суспендованих честица присутних у ваздуху. Суспендоване честице представљају хетерогену мешавину чврстих и течних честица које варирају по својој величини и хемијском саставу (WHО, 2013). Пошто су врло мале и лагане, суспендоване честице (аеросоли) имају тенденцију да лебде у ваздуху, те лако доспевају у респираторни тракт и плућа. Захваљујући својој величини, честице мање од 2.5 микрометара су способне да прођу нос и грло, те могу да продру дубоко у плућа, а могу да уђу и у крвоток.
Од укупно удахнутих суспендованих честица око 98% се i издахне, док се око 2% задржава у нашем организму. Уколико доспеју до плућа, честице успоравају размену кисеоника и угљен диоксида, што доводи и до већег напрезања срца. Истраживања показују везу између излагања organizma suspendovanim честицама и превремене смрти од кардиоваскуларних или пулмоналних болести. Суспендоване честице у високим концентрацијама изазивају или погоршавају хронична обољења као што су астма, бронхитис и остале респираторне болести, као и срчани напад и тромбозу.
Највећи антропогени извори настанка суспендованих честица су сви облици саобраћаја који подразумевају сагоревање фосилних горива и емисије из инсталација за колективно и локално грејање (ложишта), а удела има и прашина која настаје услед пољопривредних радова, грађевинским радовима, индустрије и слично.
Kонтролисана емисија гасова из индустрије и инсталација за грејање, смањење саобраћаја, односно измештање великих саобраћајница са територије града, већа употреба градског превоза, већа употреба бицикала и пешачења јесу мере које су у великим европским градовима дале резултате на пољу смањења концентрације суспендованих честица, и у том правцу би требало и ми да делујемо.  
Извор: www.who.int/air-pollution/news-and-events/how-air-pollution-is-destroying-our-health
Текст припремила:
Спец. др мед. Каролина Берењи


1