srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
31. МАЈ СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНА
Untitled Document

“Дуван и плућа

Сваке године Светска здравствена организација са државама чланицама обележава 31. мај – Светски дан без дувана. Тема овогодишњег Светског дана без дувана је “Дуван и плућа”, а мото “Не дозволи да због дувана изгубиш дах!”. Избором теме се жели истаћи повезаност употребе дувана и изложености дуванском диму са болестима плућа, а рак плућа је водећи узрок смртности од малигних болести у свету и код нас.

 • Конференција за новинаре
 • Акција контроле здравља на градском тргу ”Не дозволи да због дувана изгубиш дах!”
 • Едукација средњошколаца у Црвеном крсту Суботица
 • КМЕ у ИЗЈЗ Србије „Др Милан Јовановић Батут”
 • Чињенице о дувану
 • Untitled Document

  Светски дан без дувана, 31. мај 2019. године
  “Дуван и плућа”

  Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана 31. маја истичући здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана са циљем да се кроз делотворне политике смањује употреба дувана.
  Тема овогодишњег дана без дувана је „Дуван и плућа“, а мото “Не дозволи да због дувана изгубиш дах!”
  Кампања треба да укаже на негативне последице употребе дувана и изложености дуванском диму по здравље плућа која имају фундементалну улогу у укупном здрављу и благостању свих људи.
  Дуван је значајан фактор ризика за настанак хроничне болести плућа и туберкулозе, као и малигних болести свих делова органа за дисање (гркљана и ждрела, гласних жица, душника, бронха и плућа).
  Упркос томе што је познат утицај дувана на плућа знање становништва, о томе да је дуван водећи узрок болести плућа, недовољно је. Процена је да је 90% свих смртних случајева од хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) последица пушења, а 90% свих смрти од рака плућа код мушкараца и 80% код жена. Годишње у свету умре 2,75 милиона људи од ХОБП и 1,7 милиона људи од рака плућа. Пушење сваке године однесе 16.000 људских живота у Србији.
  Болести система за дисање су трећи водећи узрок умирања становништва, а у Севернобачком округу је у 2017. години 148 особа умрло због неког оболења плућа. Исте године је од рака плућа оболелео 171 и умрло 153 особа.
  Употреба дувана и и зложеност диму дувана изазива иритацију и увећање слузнице у дисајним путевима уз појачано лучење секрета. Временом долази до уништавања „трепљасте“ бронхијалне слузнице чиме је механизам „чишћења“ поремећен, секрет се задржава у дисајним путевима и долази до честих инфекција бронха. Ово стање је познато као хронични бронхитис и има хронични ток са прогресивним сужењем дисајних путева (ХОБП).
  Азот-диоксид (токсични гас из цигарете) започиње „разарање“ плућних алвеола, а никотин погоршава започето због сужења крвних судова и смањења исхране зида алвеоле. Услед упалног процеса из запаљенских ћелија се ослобађају ензими који заврше процес разарање алвеоле. Стварају се мањи или већи мехури или „буле“ чиме плућа губе потребну функцију (размена кисеоника и угљен диоксида). Ово стање је емфизем плућа.
  Оштећења на нивоу малих дисајних путева се јављају и напредују са пушењем већ после годину дана од почетка пушења, а симптоми болести се јављају тек када је оштећена најмање 1/3 плућног ткива. Престанак пушења је најефективнија мера успоравања напретка ХОБП и ублажавања симптома астме.
  Одојчад, чије су мајке и током трудноће пушиле или биле изложене пасивном пушењу, често имају мање развијена плућа и смањену функцију плућа. Значајан део аеросола из дуванског дима се таложи у простору на површине и тако континуирано излаже малу децу и одрасле штетним састојцима и канцерогенима (тзв. задржане честице дувана).
  Мала деца која су изложена дуванском диму имају већи ризик за појаву и погоршање астме, упале плућа и бронхитиса, као и чешће упале доњих дисајних путева. Процена је да годишње око 165.000 деце у свету млађе од пет година умре од инфекција доњих дисајних путева проузрокованих пасивним пушењем. Деца пасивни пушачи имају повећан ризик од хроничне плућне болести и у одраслом добу.
  Зависност од никотина је веома моć́на и само 5-10% „покушаја“ је успешно. Ако не успете „из прве“, пробајте опет. Не постоји „лек“ за престанак пушења. Добра вест је да сваки пут кад покушате, већа је вероватноћа да ћете успети. Саветовање повећава ваше шансе, као и помоћна лековита средства за одвикавање од пушења. Комбиновано саветовање и лекови су најефикаснији.
  Без обзира колико имате година, још можете продужити свој живот тако што ћете престати пушити. Што сте млађи то можете више година додати свом животу. Реци не дувану. Заштити своја плућа и здравље.  Брини о здрављу своје породице. Допринеси здрављу заједнице у којој живиш залажући се за средину без дуванског дима.
  Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине
  Начелник Центра за промоцију здравља

  
  1