srpski  |  magyar  |  english      
  o nama  |    Organizacija i rukovodjenje  |    Aktuelna dogadjanja  |    Kontakt  | 


Najnovije vesti
НАЈАВА НАЦИОНАЛНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ 20. март 2019. године
Untitled Document

НАЈАВА НАЦИОНАЛНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
20. март 2019. године

У Србији и Суботици ће се 20. марта, по седми пут, обележити Национални дан борбе против рака дојке. Овај дан симболизује буђење природе и стварање новог живота. Циљ планираних активности је подизање свести јавности и едукација о значају превенције рака дојке, као и пружање подршке оболелима од ове болести. Превенција ја најбољи начин лечења рака дојке.

 • Конференција за новинаре
 • промотивна акција у Црвеном крсту Суботица „Шта ћете данас урадити за здравље ваших груди?”
 • Трибина у Црвеном крсту Суботица „Превенција рака дојке“
 • Подршка оболелим од рака дојке
 • Untitled Document

  НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ 20. МАРТ

  Ове године ће се у Суботици по седми пут обележити 20. март као Национални дан борбе против рака дојке. За обележавање је одабран први дан пролећа што симболизује буђење природе и стварање новог живота, а циљ обележавања је подизање свести јавности о значају и могућностима превенције рака дојке. На националном нивоу иницијативу покрећу Министарство здравља Републике Србије, Институт за онкологију и радиологију Србије и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.
  Рак дојке је водећа малигна болест код жена свуда у свету. Ризик да оболи од карцинома дојке има свака 8 до 12 жена. Према подацима Светске здравствене организације у свету сваке године од рака дојке оболи око 2,1 милиона жена, а преко 620 хиљада умре (ГЛОБОЦАН 2018.). Према подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” у Србији су 2015. године 4304 жене оболеле од карцинома дојке, а умрле 1693 жене.
  Према подацима Регистра за рак суботичког Завода за јавно здравље у 2016. години је од рака укупно оболело 568 жена, а од рака дојке 132 жена (23,2%). У истој години је од рака умрло 278 жена, а њих 49 од рака дојке (17,6%).
  Од 20% до 30% новооболелих жена у свету је млађе од 50 година, а око трећина жена су у животној доби  између 50 и 64 године. У нашој земљи стопа оболелих жена слична је земљама у окружењу, али је стопа умрлих жена међу највишима у Европи и износи 21,9/100.000. Разлог је у дијагностиковању рака дојке у касној фази: у Србији се у моменту постављања дијагнозе код 2/3 жена болест налази у одмаклом стадијуму. Успешност лечења зависи од проширености болести у тренутку постављања дијагнозе.
  Фактори ризика за развој рака дојке се деле у две групе: оне на које не можемо утицати (као што су наследна предиспозиција, женски пол и старење) и оне на које можемо утицати (рађање деце после 30 године, недојење деце, пушење, физичка неактивност, неправилна исхрана и гојазност, конзумирање алкохола).
  Важно је да ваша исхрана сваког дана садржи бар 5 порција поврћа и воћа (или најмање 400г). Предност дајте риби и посним месима, житарицама од целог зрна (хлеб и производи од интегралног брашна) и млечним производима са мањим садржајем млечне масти. Пазите на скривене масноће и читајте етикете на производима које купујете. За припрему хране користите кување, барење или динстање. Одржавајте своју телесну тежину у границама нормалних вредности.
  Препоручујемо вам брзе шетње сваки дан (1600м за 15мин.) или неку другу физичку активност по вашем избору и прилагођену вашим могућностима. Престаните да пушите и залажите се да радите и живите у средини без дуванског дима. Не препоручујемо коришћење алкохола или нека то буде у малим количинама (1-2 пића у једној прилици) и ретко.
  Мере превенције су најбољи начин борбе против малигних болести. Оно што сваки појединац може да уради је да елиминише штетне факторе ризика и усваја позитивна понашања. Редовне контроле здравља су од животног значаја јер вам пружају шансу да на време и у раној фази откријете евентуалну болест, онда када се још осећате потпуно здраво и немате никаквих тегоба. Вама лично скрининг може спасити живот, а вашој породици очувати квалитет породичног живота. Бенефите имају и здравствени систем и држава због смањених трошкова лечења.

  Брините о своме здрављу и учините данас и ви нешто за здравље ваших груди!

 • Национални дан борбе против рака дојке 20. март
 • Прим. мр сц. мед. др Нада Косић Бибић, спец. социјалне медицине, координатор за скрининге     

  
  1